Подготвят нови сателити за следене „пулса” на Земята

Сателитите Sentinel дават ценна информация за състоянието на Земята
(снимка: Airbus Defence and Space/L. Engelhardt)

Още няколко сателита ще подсилят мрежата за наблюдение „Коперник”, която следи „пулса” на Земята. Европейската космическа агенция (ESA) вече е подписала договори с индустрията за разработка на нови сателити Sentinel.

Бъдещите сателити ще предоставят информация за редица параметри на Земята – от обхвата на арктическия морски лед до състоянието на почвите в засегнатите от суша региони на света. Очаква се космическите апарати да бъдат пуснати към края на десетилетието.

Коперник със своите сателити Sentinel представлява може би най-амбициозната програма за наблюдение на планетата. Докато редица търговски концерни пускат по-голям брой спътници за картографиране на Земята, никой не инвестира в толкова широк спектър от сензори с висока точност.

Нещо повече, всички данни от сателитите Sentinel са отворени и безплатни за ползване, включително за потребители извън Европа, отбелязва BBC.

Договорите, обявени от Европейската космическа агенция тази седмица, предвиждат разработване на три системи, които в момента са известни със следните кодови имена:

CHIME (Copernicus Hyperspectral Imaging Mission for the Environment): Хиперспектрален скeнер, който ще предоставя подробна информация за „здравето” на посевите и други растения. Главният изпълнител е Thales Alenia Space (TAS) – Франция. Програмата е на стойност 455 млн. евро и ще осигури два сателитни модела.

LSTM (Land Surface Temperature Monitoring): Термичен инфрачервен сензор за измерване на температурата на земната повърхност, който ще е полезен в земеделието и за прогнозиране на суша. Главният изпълнител е Airbus – Испания. Общата стойност на тази програма е 380 милиона евро, също за два сателитни модела.

CIMR (Copernicus Imaging Microwave Radiometer): Микровълнов радиометър за измерване на температурата и солеността на морската повърхност и концентрацията на морски лед. Главният изпълнител е Thales Alenia Space – Италия. Бюджетът на програмата  от 495 млн. евро ще осигури два сателита.

Коментар