Уменията, които определят работното място на 2021

Общуването, наблюдателността, самообладанието и други качества се нуждаят от усъвършенстване
(снимка: CC0 Public Domain)

С масовизиране на отдалечената работа, заради коронавирусната пандемия, онлайн обученията, свързани с киберсигурност и хибридни технологии, са се увеличили, отчитат лекторите от образователния сайт Udemy. Наскоро те даже публикуваха доклад, очертаващ основните тенденции в обучението за 2021 г.

Общуването, наблюдателността, самообладанието и други личностни качества имат нужда от усъвършенстване наред с технологични знания в областта на боравенето с данни, хибридните системи и др. Ето кои – според Udemy – са знанията и качествата, които се очаква да определят работното място през 2021 г.

Самообладание

Основната тенденция в списъка се фокусира върху уменията за подпомагане на „самообладанието”. Управлението на тревожността, психическата устойчивост и управлението на стреса са качества, от които хората се нуждаят сега. През 2020 година курсовете за умения от този вид са били с близо 1000% по-посещавани от обичайното (да, хиляда процента отчитат в Udemy). Смята се, че „повишеното търсене на производителност и умения, касаещи психичното здраве, показват, че служителите се стремят да овладеят ума си и да контролират по-добре себе си и времето си”.

Сътрудничество

Сътрудничеството е предизвикателство в условия на отдалечена работа. Особено важни са способностите за съвместна работа онлайн, изслушване, бизнес-комуникация, бизнес-писане, бизнес-етикет. Много ценни са способностите за управление на конфликти и междуличностни взаимодействия. Важни тук са и психологическите умения – разчитането на невербални сигнали в средата, в която рядко или изобщо не се виждаме на живо.

Грамотност в боравенето с данни

Боравенето с данни става все по-важно и далновидните работещи хора инвестират в себе си сега, за да са готови за новите изисквания на пазара на труда. Според Udemy, „грамотността в боравенето с данни е новата компютърна грамотност”. Добре дошли са инвестициите във всякакви форми на бизнес-анализи, визуализация на данни и други подобни.

Автоматизация

Цифровата трансформация се ускори по време на пандемията Covid-19. В същото време курсовете за подобряване на уменията за автоматизация също са се увеличили през последната година, според доклада. Особено важни са те за работещите в софтуерната индустрия – там подобни качества са направо „задължителни” вече.

Хибридни технологии

В крак с развитието на технологичните системи, използвани от организации и предприятия по цял свят, нараства значението на уменията за боравене с облачни системи и работа в хибридна технологична среда. Гъвкавото (Agile) управление на проекти е много ценено, както и DevOps уменията. Нараства и интересът към технологии и решения за облачни изчисления.

Кибер защита

Атаките спрямо информационните системи на всички видове организации отбелязаха скок в началото на пандемията. Отделите по информационна сигурност се оказаха претоварени. Обученията по информационна сигурност сега са едни от най-търсените и най-ценените, според Udemy. С преминаването към отдалечена работа важни станаха общите теми за обучение, включително „информация, мрежа, безжична мрежа и уеб сигурност”. Това не е изненада в момент, когато ИТ екипите търсят най-добрия начин да структурират „безопасна отдалечена работна сила”.

Коментар