Какво купуват българите на Черния петък, по данни на eBay

Мобилното приложение на eBay става все по-популярно при пазаруване
(снимка: eBay)

Компютър тип „копач на криптовалути” за $3161 е най-скъпият артикул, закупен от българин през последните три години в Черния петък от еBay, сочи статистика от платформата за онлайн търговия.

Работата в офиса не пречи на българите да търсят добри оферти онлайн на Черния петък, показват данните от глобалната платформа. По-голямата част от покупките се извършват от 12:00 до 14:00 ч. През 2019 г., за разлика от предходните години, има и два пика в 2 ч. и 6 ч. сутринта. Пикът на активното пазаруване е последван от спад в покупките (обикновено от 14 до 20 ч.), а след 20 ч. има нов ръст. Този модел се наблюдава през последните три години, от 2017 до 2019.

Наблюдава се нарастващата популярност на мобилното приложение: през 2019 г. 28% от всички артикули са закупени чрез него и 7% чрез мобилната версия на уебсайта, докато през 2017 г. тези показатели са съответно 19% и 6%. Версията за настолни компютри остава основният източник за онлайн пазаруване в eBay на Черния петък, макар и с малък спад: през 2017 г. 76% от покупките са направени чрез нея, а през 2019 г. – 65%.

Най-скъпите покупки през последните три години включват нов часовник Omega за 2 695 долара през 2017 г., компютър тип „копач на криптовалути” на стойност 3 161 долара през 2018 г., а миналата година – професионален обектив Canon за 2 420 долара.

Тенденциите в потребителското търсене определят и най-популярните категории (по обща стойност на закупените стоки на Черен петък) – това са подаръци като ръчни часовници, технически продукти като лаптопи, смартфони и аксесоари, последвани от модни находки – дънки, рокли и обувки. Сред Топ 10 на популярните категории са също предметите, свързани с хобита, спорт и развлекателни дейности – риболовни въдици и макари, електронни четци, видеоигри.

Челната позиция на категорията Мобилни и смартфони през 2017 г. в класацията е заменена от Ръчните часовници през последните две години, но винаги остава в челната тройка.

Що се отнася до общия брой на продуктите, закупени от българи на Черния петък през изминалите три години, съвсем други категории оглавяват класациите. Модата и артикулите за лична грижа са сред най-популярните и желани артикули в класацията, оглавявана в трите последователни години от технологични аксесоари.

За предстоящия Черен петък в края на тази седмица eBay предлага няколко съвета на купувачите, предвид очаквания повишен трафик:

  • отделете си няколко дни за предварително преглеждане на продуктите, които искате да закупите, и ги маркирайте;
  • проверете какви са най-добрите възможности за доставка на избраните артикули;
  • проверете салдото на вашата платежна карта;
  • ако искате да се възползвате от възможно най-добрата отстъпка, предлагана от eBay, не забравяйте да инсталирате предварително eBay приложението;
  • бъдете бързи и поръчвайте преди изчерпване на количествата;
  • изгответе списък с алтернативни оферти в случай на изчерпване на количествата на желания от вас продукт;
  • ако пазарувате в работно време от офиса, дръжте новинарски или друг уебсайт отворен и превключвайте между различните „прозорци”, за да не рискувате отношенията с колеги и шефове.

Коментари по темата: „Какво купуват българите на Черния петък, по данни на eBay”

добавете коментар...

  1. яко

    Много яко – часовник омега 🙂 хахахах, класика

  2. ха

    На черния петък, защо не продават нещо тематично, като карти за игра “черен Петър”?

  3. yorval

    Доколкото знам и съм проверил, е-Бей все още не прави доставки директно за БГ-я. И ми е много интересно, как става номера, освен ако немаш некой познат/приятел в чужбина да получи пратката.

Коментар