Смарт-ключалки: голямо удобство и куп съмнения

Какво е умният дом без смарт ключалка, която може да управляваме от своя смартфон
(снимка: CC0 Public Domain)

Кандис Нелсън от Канада казва, че се е научила да живее със своето обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). Тя и хора като нея често изпитват нужда да изпълняват рутинни процедури като миене на ръцете, преброяване на нещата или проверка дали вратата е заключена. „Няколко пъти ми се е случвало да стигна до работа и да не мога да си спомня дали съм заключила вратата. И се връщах обратно до дома”, разказва тя пред BBC. „Няма да спре да ме човърка, докато не разбера със сигурност”. Но през септември Кендис инсталирала смарт-ключалка на вратата си – такава, която може да наблюдава от смартфона си. „Възможността просто да погледна телефона си и да усетя, че всичко е наред… наистина ми помага да се чувствам спокойна”, казва тя.

Интелигентните брави като тази на Кендис започнаха да се появяват около 2013 г. Използвайки моделите на Kevo, например, смартфонът на обитателя на дома предава „ключа” към смарт-ключалката чрез Bluetooth – директно от джоба. След това човекът просто трябва да бутне вратата, за да си отвори.

Bluetooth vs Wi-Fi

Bluetooth е предпочитан от някои производители на смарт-ключалки, защото използва по-малко енергия от WiFi, но пък и предлага по-малко функции, отбелязва в публикация по темата BBC. Вдигайки залозите, друг производител – Yale – налага Wi-Fi. WiFi позволява на обитателя на дома да наблюдава и контролира заключването, когато е далеч от дома, и дори да вижда лицето на доставчика на Amazon, който е пред вратата. Наред с това свързването чрез Wi-Fi прави възможно умната ключалка да си говори с домашен асистент като Alexa или Siri. Оттам и редица нови възможности – например да включва осветлението и да регулира термостата в дома.

Използването на смартфон като ключ стана особено популярно за домовете, предлагани чрез Airbnb. Нещо повече, платформата за отдаване на имоти под наем има партньорство с Yale.

В световен мащаб пазарът на интелигентни брави е на път да достигне 4,4 млрд. долара през 2027 г. Това е десет пъти повече от обема на пазара през 2016 г., когато той беше 420 милиона долара, според компанията за проучване на пазара Statista.

Съмнения

Но някои анализатори се притесняват от бързия растеж на пазара. Други пък поставят въпроса дали бравите са достатъчно сигурни.

Като главен изследовател по сигурността в Tripwire – фирма за софтуер за управление на риска – Крейг Янг е тествал много интелигентни брави. Казва, че няма да е спокоен, ако има интелигентна ключалка в дома си. Янг е на мнение, че някои производители не инвестират достатъчно в търсене на недостатъците на своите системи. „Мисля, че много пъти организациите се опитват да преоткрият колелото за някои от основните неща… и те не разполагат с необходимия опит, за да го направят достатъчно сигурно”.

Най-вече съществува риск умната ключалка да бъде отворена от хакер. Наред с това Янг е загрижен и за надеждността. „Докато не видя по-добри и доказани данни за надеждността и времето на работа на услугите, на които разчитат системите за умно заключване, както и отделните компоненти в тези брави, не мисля, че е добра идея да накарате вашата лична безопасност да разчита на тези технологии”, казва той.

Драма с батерии

Едно предизвикателство за производителите е удължаването на живота на батерията. В момента той е около шест месеца за бравите, използващи Wi-Fi. „Wi-Fi е много предизвикателно решение. Това е нещо като светия граал на IoT устройствата”, казва Роб Мартенс, главен дизайнер в Allegion, който прави ключалките на Schlage.

„Най-голямото предизвикателство е създаването на продукт, който да не изцежда живота на батерията$, споделя Джеф Пулиот от производителя на интелигентни брави в Минеаполис Lockly.

Едно от решенията е да се остави ключалката да пести енергия в режим на готовност, след което да се проверява на всеки няколко секунди, за да се види дали остава свързана с Wi-Fi мрежата. Бравите би трябвало да се събуждат достатъчно бързо, за да може потребителят да не забележи каквото и да е забавяне, но пък от прекъснатата Wi-Fi връзка се пести доста енергия.

Стари и нови технологии

Също така може да се окаже сложно самото инсталиране на интелигентни брави. Yale Locks има устройство за „модернизация”, което се монтира върху съществуващите брави с няколко винта. Полезно е, ако човек живее под наем, въпреки че проблемът е в типа заключване. На някои места по света обаче, като например във Великобритания, къщите могат да бъдат много стари и странни – и със странни заключващи механизми. Това изисква доста усилие и инсталаторите трябва да са маниаци на тема врати и заключване.

В бързо развиващите се части от Югоизточна Азия като Виетнам и Индонезия ваканционните домове и интелигентните брави стават все по-популярни, но интернет връзките може да са не толкова надеждни. Това налага да се разработват решения, които не изискват постоянна връзка с глобалната мрежа. Сървърът може да използва алгоритъм, за да даде на потребителя код, който ключалката може да разпознае, без да е свързана с мрежата, казва Шери Лим от сингапурската фирма Igloohome, която прави устройство, използващо този принцип. „Бравата знае, че този код работи от 3:30 до 5:50”, казва тя.

Два типа потребители

В крайна сметка производителите на брави вече осъзнават, че трябва да проектират уредите си за два много различни типа потребители. Едните искат „активно командване и пълен контрол” чрез Siri или Alexa. Другите копнеят ключалките да „правят автономно това, което се иска от тях, и да бъдат забравени на заден план, така че да добавят стойност, като премахват сложността в живота”.

Но в крайна сметка във всичко това има нещо много положително. Ако обикновените ключалки са начин да не пускаме никого вкъщи, то умните ключалки са начин да пускаме вкъщи само когото искаме. Доказателство за това е отново Кандис Нелсън – нейна приятелка наскоро се разделила с гаджето си и вместо да смени бравите си, просто го отстранила от списъка на „упълномощените потребители” в смартфона си.

Коментари по темата: „Смарт-ключалки: голямо удобство и куп съмнения”

добавете коментар...

  1. Overwch-48

    Не всичко трябва да е ‘умно’!

    Agree!

  2. Ммъх

    Защото все ще се намери някой по-умен или по-хитър.

  3. Хмм

    Не всичко трябва да е ‘умно’!

Коментар