Немски робот подрязва овощни дървета

Прототипът на Феникс все още се управлява от оператор, но ще стане напълно автономен
(снимка: University of Hohenheim / Emilie Jung)

Една от важните работи на овощаря е подрязването на неговите плодни дръвчета. Но далеч не във всички овощни градини това се случва редовно и далеч не всички дървета биват подкастрени. Роботите могат да помогнат.

Според немския университет в Хохенхайм, около 80% от овощните дървета в Германия не се подрязват редовно – какво ли остава за други страни. Ето защо екип на въпросния университет се е заел да създаде робот, който да свърши работата. Известен като Феникс, колесният робот се разработва от земеделския техник д-р Дейвид Райзер, докторанта Йонас Щрауб и асистента Йонас Бойсен, разказва Newatlas.

Плановете изискват машината да започне всяка задача по подрязване, като първо направи обиколка около дървото, за да извърши 3D сканиране, използвайки вградения си LiDAR модул и оптична камера. Интегрираният вътре компютър ще използва сканираните данни, за да създаде модел на дървото, показващ триизмерната структура на короната му.

След това софтуерът, базиран на изкуствен интелект, ще анализира тази структура, определяйки кои клони трябва да бъдат подрязани, за да се поддържа короната в оптимална форма. Накрая Феникс ще извърши реалната резитба. За целта той ще използва малък моторен трион в края на шарнирно рамо, готово да премахне проблемните клони.

В настоящата си форма на прототип роботът, създаден в Хохенхайм, все още ръководи ръчно от оператор, използващ дистанционно управление. С течение на врeмето обаче Феникс ще се научи самостоятелно да прави това, като си проправя път през овощните градини чрез комбинацията от своите бордови сензори и GNSS модул.

Коментари по темата: „Немски робот подрязва овощни дървета”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Аналогични сканирания могат да се използват и при пръскането и да се пръска само листната маса без капка извън.

Коментар