Nike GO FlyEase – „хендсфри” маратонка

FlyEase ще улесни хората, за които връзването на обувките е неразрешим проблем
(снимка: Nike)

Маратонка без връзки, без велкро-ленти, без копчета – маратонка, която можеш да обуеш, без да се навеждаш и да си помагаш с ръка или с обувалка – нима не сте си мечтали за подобно нещо? Обуването ѝ е лесно като скачането в чехъл. Точно такава обувка е разработила Nike.

Хендсфри обувката е предназначена за хора с увреждания, според компанията. Наречена Nike GO FlyEase, маратонката е направена така, че човек може да „влиза” в и „излиза” от нея с лесно движение.

Това е особено добре дошла новина за милиони хора, за които връзването на връзките на обувките е неразрешим проблем – за хората, живеещи с редица заболявания, от аутизъм до диспраксия, от церебрална парализа до хемиплегия и много други.

Именно това е накарало американския тийнейджър Матю Уолзър да се свърже директно с Nike през 2012 г. Уолзър има церебрална парализа с ограничена подвижност на едната си ръка и макар състоянието да не му пречи да ходи и да излиза навън, връзването на обувките е проблем за него.

FlyEase е направена така, че човек може да „влиза” и „излиза” от нея с лесно движение
(снимка: Nike)

„Мечтата ми е да отида в колеж…, без да се притеснявам, че всеки ден някой ще трябва да идва да ми връзва обувките”, написал Уолзър в писмото си до Nike. „Носил съм баскетболни обувки на Nike през целия си живот. Мога да нося само този тип обувки, защото се нуждая от опора на глезена, за да мога да ходя”.

„На 16 години съм и съм в състояние да се обличам самостоятелно, но все още се налага родителите ми да ми връзват обувките. Като тийнейджър, който се стреми да стане напълно самостоятелен, намирам това за изключително разочароващо и понякога смущаващо”, написало момчето, в резултат на което Nike създава GO FlyEase маратонките.

Коментар