Прогресивни уеб приложения – защо са по-добри

PWA са специално адаптирани версии на уебсайтове, които имитират традиционни приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

Достъпът до алтернативни магазини за мобилни приложения може да реши проблема с липсата на някои специални видове софтуер в официалните канали. В това отношение потребителите на Android винаги са били привилегировани – на тях им е позволено много повече отколкото на притежателите на iOS устройства. Но в един момент се появи алтернатива не само в магазините за приложения, но и в… самите приложения. Какво може да замести обикновените приложения?

Става въпрос за т.нар. прогресивни уеб приложения (Progressive Web Apps, PWA). Това са специално адаптирани версии на уебсайтове, които имитират традиционни приложения. Когато потребител отиде на уебсайт с подходяща оптимизация, на екрана се появява интерфейс, който е специфичен за приложението, а не за уебсайта. Той няма адресна лента, странично меню или други елементи, които да ви напомнят, че сте на уебсайта. Но не това е предимството на PWA.

Прогресивните уеб приложения отдавна са стигнали до етап, в който могат не само да се конкурират, но и да заменят десктоп приложенията. Ето ключовите им предимства:

  • Икона на PWA за бързо стартиране може да се добави към работния плот;
  • PWA имат абсолютно същите икони като обикновените приложения;
  • Интерфейсът на PWA изобщо не се различава от интерфейса на обикновените приложения;
  • PWA кешират по-малко данни и следователно са по-леки;
  • PWA кешът се отнася към кеша на браузъра, така че можете да го изчистите, като почистите самия браузър;
  • Въпреки че са уебсайтове, PWA могат да работят без интернет;
  • PWA се разпространяват чрез уебсайтове, а не чрез APK файлове, които могат да са опасни от гледна точка на сигурността.

Както виждаме, прогресивните уеб приложения имат много предимства. Но това не е достатъчно за Google. Наскоро интернет компанията се зае с подобряване на PWA, за да превърне тези приложения в нов стандарт не само за мобилните платформи, но и за настолните. Сега някои от прогресивните уеб приложения могат буквално да бъдат инсталирани и деинсталирани точно като традиционните. Тази иновация подчертава многостранността на PWA.

Традиционно, разработчиците не са склонни да адаптират мобилно приложение за настолни платформи и обратно, тъй като няма гаранция, че алтернативната версия ще бъде популярна. А междувременно ще трябва да се положат много усилия за адаптиране. В крайна сметка това е не само оптимизация за новата платформа, но и прекрояване на интерфейса.

Но в случая с уебсайтове, които могат да бъдат превърнати в PWA, нещата са много по-прости. Разработчиците отделят по-малко време и усилия за адаптирането и получават повече обхват.

PWA имат всички шансове да се превърнат в нов стандарт за софтуерната индустрия и да я променят по най-драматичния начин. Ако разработчиците се заинтересуват от PWA и започнат да адаптират своите уебсайтове, за да отговарят на изискванията на стандарта, магазините за приложения могат да станат напълно безсмислени.

В крайна сметка куп популярни услуги могат да бъдат прехвърлени към PWA – от социални мрежи и мигновени съобщения, които между другото имат и уеб-версии, до помощни програми в тежка категория и дори игри.

Как е възможно това? Тук облачните технологии ще ни се притекат на помощ. Очевидно, ако разработчиците са успели да прехвърлят конзолни игри в облака и благодарение на това ги изпълняват на смартфони, няма нищо невъзможно в стартирането на приложения като редактори на снимки или програми за редактиране на видео по същия начин.

За потребителите няма разлика дали софтуерът е стартиран на тяхното устройство или на отдалечени сървъри. На първо място, за тях е важен резултатът. PWA и облакът могат да им го дадат.

Коментари по темата: „Прогресивни уеб приложения – защо са по-добри”

добавете коментар...

  1. ха

    Казвате, че могат да работят без интернет, а после колко хубаво е, че са в облака…

  2. Ангел

    За потребителите няма разлика дали софтуерът е стартиран на тяхното устройство или на отдалечени сървъри. Тук вече ще трябва 5G връзка.

Коментар