VR технология ни пренася в „Парк на опрашителите“

Футуристичният парк за биологично земеделие на архитекта Винсент Калебо
(снимка: Vincent Callebaut Architectures)

Футуристични сгради с красив вид, изработени от изцяло екологични материали, захранвани 100% с чиста енергия от соларни панели и вятърни турбини, които са вплетени във фасадата, озеленени отгоре до долу като вертикални гори – такива са проектите на архитекта Винсент Калебо. Сега той е създал концептуален „резерват за насекоми-опрашители“, за да повиши осведомеността на обществото относно намаляващия брой опрашващи насекоми. Удивителният „Парк на опрашителите“ може да се види чрез очила за виртуална реалност.

Пчелите и другите опрашващи насекоми намаляват с тревожни темпове. За да се обърне внимание на това, „Паркът на опрашителите“ е създаден в сътрудничество с Европейската комисия като част от по-мащабната „Инициатива за опрашителите“ на ЕС. Който има Oculus Rift или Oculus Quest, може да види опрашването във виртуалната реалност. Е, алтернативно може да се използва и интернет браузър на компютър, но няма да е толкова впечатляващо (препоръките гласят, че приложението е твърде тежко, за да се гледа чрез мобилно устройство).

Преживяването в парка на Винсент Калебо е подобно на виртуалното посещение на музей и отнема до 30 минути. Разказва история, замислена от норвежкия автор Мая Лунде, която изобразява „Парка на опрашителите“ като убежище за последните оцелели опрашители в едно дистопично бъдеще, където популацията на насекомите е почти напълно унищожена.

„Паркът на опрашителите“ има за цел да мобилизира действия сега, за да предотврати подобно бъдеще
(снимка: Vincent Callebaut Architectures)

„Разбира се, надяваме се, че никога няма да се наложи да изграждаме подобен „бежански лагер“ за насекомите“, се казва в прессъобщението. „Това би означавало, че не сме успели да защитим природата и опрашителите. В историята ни, през 2050 г. паркът е необходим за отглеждане на храна и запазване на последните останали опрашващи насекоми след тотален колапс на екосистемата на Земята. Надяваме се това бъдеще никога да не се случи. А „Паркът на опрашителите“ има за цел да мобилизира действия сега, за да предотврати подобно бъдеще.“

В архитектурно отношение паркът представлява голяма кула, изградена по подобие на цвете, която включва стъклен асансьор и двойно стълбище, с наблюдателна площадка отгоре, отбелязва NewAtlas. Има няколко сгради с остъкление, наподобяващо пчелна пита, където се развива биологично земеделие.

Проектът на Винсент Калебо, както може да се очаква, разчита на редица технологии за устойчивост. Предвидено е да включва CLT (напречно ламиниран дървен материал) и рециклирани строителни материали. Захранването следва да идва от фотоволтаични масиви и вятърни турбини. Разчита се изцяло на естествено охлаждане. Геотермални системи за отопление и охлаждане помагат за поддържането на комфортна температура.

Всичко това е интересно, провокиращо размисъл, но най-забележителното е, че макар да има подкрепата на ЕК, все пак Европейската комисия няма планове да реализира нищо подобно.

Коментар