Смартфон приложение открива симптоми на аутизъм

С помощта на смартфон или таблет медиците могат да определят симптоми на аутизъм при децата
(снимка: Shawn Rocco, Duke University Medical Center)

Приложение за смартфони успешно откри една от издайническите характеристики на аутизма при малки деца. Това предполага, че технологията един ден може да се превърне в евтин и мащабируем инструмент за ранен скрининг на заболяването, съобщават изследователи от университета Дюк.

Изследователският екип е създал приложението, за да проследи различни модели в погледа на очите на децата, докато те гледат кратки, стратегически проектирани филми на iPhone или iPad. След това учените са приложили компютърно зрение и машинно обучение, за да определят дали детето гледа по-често човек или обект във видеото.

„Знаем, че бебетата, които имат аутизъм, обръщат внимание на околната среда по различен начин и не обръщат толкова внимание на хората”, споделя д-р Джералдин Доусън, директор на Центъра за аутизъм и развитие на мозъка към Дюк и съавтор на проучването, цитиран от MedicalXpress.

„Можем да проследим моделите на погледа на очите при малки деца, за да оценим риска от аутизъм”, казва Доусън. „За първи път успяхме да направим такава оценка, използвайки само смартфон или таблет. Това проучване послужи като доказателство за концепцията и ние сме много насърчени”.

Доусън и неговите колеги – включително водещия автор д-р Жуокинг Чанг, докторант в катедрата по електротехника и компютърно инженерство на Дюк – си сътрудничат в разработване на приложението от няколко години. В последната версия на софтуера изследователите са създали стратегически филми, които биха им позволили да оценят предпочитанията на малкото дете да гледа повече обекти, отколкото хора.

Разлики в моделите на погледа на очите на малки деца с аутизъм са наблюдавани в няколко филма от приложението.

Проследяването на очите е използвано и по-рано за оценка на моделите на погледа при хора с аутизъм, но това е изисквало специално оборудване и опит при анализа. Новото приложение отнема по-малко от 10 минути за администриране и използва предната камера на смартфона, за да записва поведението на детето. То изисква единствено iPhone или iPad, което го прави леснодостъпно за клиники за първична медицинска помощ и приложимо в домашни условия.

„Удивително е докъде сме стигнали, за да придобием тази способност да оценяваме погледа на очите без специализирано оборудване, използвайки общодостъпно устройство, което мнозина имат в джоба си”, казва д-р Чанг.

Изследователите са тествали приложението с 993 малки деца на възраст 16-38 месеца, при които често се идентифицира разстройство от аутистичния спектър (ASD). Четиридесет от малките деца са диагностицирани с ASD с използване на златните стандартни за диагностични методи.

В момента текат изследвания за валидиране на новия метод. Допълнителни проучвания с кърмачета на възраст от 6 месеца изследват дали оценката, базирана на приложението, може да идентифицира разлики при деца, които по-късно са диагностицирани с аутизъм и нарушения в невроразвитието през първата година от живота им.

„Надяваме се, че тази технология в крайна сметка ще осигури по-голям достъп до скрининг за аутизъм. Нашата дългосрочна цел е да имаме добре валидирано, лесно за използване приложение, което доставчиците и болногледачите могат да изтеглят и използват или в обикновена клиника, или в домашни условия”, казва Досън.

Коментар