РС пазарът на най-високо ниво от десетилетие насам

Близо 24 милиона персонални компютъра са продадени през първото тримесечие в ЕМЕА
(снимка: CC0 Public Domain)

След като компютърният пазар регистрира рекордни продажби миналата година, сега няма никакви признаци за забавяне на растежа. Нов анализ на изследователите от IDC показва, че настолните РС, преносимите компютри и работните станции поддържат впечатляващи нива на растеж в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) и през първото тримесечие на 2021 година.

Доставките на компютри в EMEA са се увеличили с малко над 44% в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Продадени са почти 24 милиона бройки, според доклада на IDC за периода януари-март 2021 г.

Статистическите данни, публикувани през последната година, показват, че търсенето на персонални компютри в световен мащаб е достигнало най-високите нива за цяло десетилетие. Преди бума на пандемията през първата половина на 2020 г. пазарът на компютри преживя поредица от години на спад.

Внезапното преминаване към дистанционна работа и онлайн обучение, породено от вирусната обстановка в началото на 2020 г., запази на високо ниво и търсенето на компютри и в търговския сегмент от РС пазара.

В Западна Европа доставките на настолни компютри са намалели с 21% на годишна база, според данните на анализаторите. Търсенето на преносими компютри обаче е скочило с почти 75% в сравнение с предходната година.

В Централна и Източна Европа (ЦИЕ), както и в Близкия изток и Африка, се наблюдава силен растеж на търговския сегмент. Според IDC, този бум е до голяма степен обусловен от изискванията на онлайн образованието.

„Много хора вече са оборудвани за работа от разстояние, а по-голямата част от растежа идва от дистанционното обучение”, казва Саймън Томас, анализатор в IDC. „Оттам идва и голямото въздействие на комерсиалния сектор”.

Въпреки че сделките в тази ниша играят голяма роля за стимулиране на продажбите на персонални компютри, потребителското търсене се увеличава още по-бързо. В действителност в целия регион на EMEA ръстът на комерсиалните доставки на компютри се е увеличил с около една трета на годишна база; потребителските устройства са скочили с повече от 65%.

Това се дължи, според анализаторите, на факта, че потребителите все повече търсят домашно забавление по време на „локдаун” – и често се обръщат към настолните компютри за тази цел. Всъщност, докато търсенето на настолни компютри в бизнес-сегмента намалява, то е нараснало с повече от 46% на годишна база сред индивидуалните потребители.

Томас казва, че скокът на продажбите към индивидуални купувачи през 2021 г. може да се дължи и на друг фактор – постепенното повторно отваряне на физическите магазини. „През последните месеци хората най-накрая имаха възможност да видят устройствата, които са си мислели да закупят”, каза Томас. „В същото време те са спестили някакви пари и сега ги харчат за устройства. Това е помогнало на потребителското търсене да се засили”.

От гледна точка на доминиращите производители някои добре познати имена продължават да оглавяват списъка на топ-доставчиците, но IDC отбеляза, че големите играчи бавно губят пазарния си дял. HP и Lenovo с почти равни дялове споделят малко над половината от пазара. HP е водеща. И двете компании обаче регистрират леко намаляване на дяловете си. На трета позиция е Dell, която също губи част от пазарния си дял.

От друга страна Acer (8,5% пазарен дял) и Asus (7,3% пазарен дял) разширяват своите позиции на пазара. Така наречените „други” доставчици на персонални компютри също се развиват бързо, особено при продажбите на преносими компютри, където нараства конкуренцията срещу играчи като Microsoft, Huawei или Samsung.

Всички доставчици обаче ще трябва да се справят с проблемите във веригата за доставки, които засягат индустрията през последните няколко тримесечия. От второто тримесечие на 2020 г. глобалните компютърни доставки са изправени пред недостиг на части и компоненти, свързани с пандемията.

„Първият проблем с недостиг настъпи преди около три или четири тримесечия с дефицит на процесори”, казва Томас. „Оттогава насам има проблеми с доставките на панели, IC платки или полупроводници – все големи проблеми”.

Ако не бяха предизвикателствата, свързани с веригата на доставки, според Томас, регистрираните през последното тримесечие доставки можеше да са дори по-високи. Това означава, че през следващите няколко месеца е малко вероятно да се наблюдава намаляване на продажбите на компютри. По-логично е да се очаква търсенето да се „прехвърля” към бъдещите тримесечия.

„Въпреки огромното търсене в момента все още смятаме, че ще има голямо търсене и през останалата част от 2021 г.”, прогнозира анализаторът на IDC. „Едва през 2022 г. ще наблюдаваме по-голямо забавяне”.

Коментар