Защо проблемът с чиповете няма лесно решение

Кризата с полупроводниковите чипове няма да затихне по-рано от 2022 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Който се е наканил да си купува нов смартфон или компютър, навярно е дочул, че има проблем с производството на подобни дигитални устройства по цял свят и че цените навярно ще нарастват в идните месеци. Пазарните анализатори от Gartner предвиждат, че кризата ще продължи и надали ще стихне по-рано от 2022 година.

Острият недостиг на полупроводници ще продължи през 2021 г., а възстановяването ще започне едва към края на годината, за да достигне нормалните нива чак през второто тримесечие на 2022 г. нататък, прогнозира Gartner. По това време новият производствен капацитет евентуално ще може помогне за облекчаване на ситуацията.

Как се правят чиповете

Производството на полупроводници е специфичен бранш. Някои компании, като Intel например, проектират и произвеждат свои собствени чипове и като такива са известни като „Производители на интегрирани устройства” (IDM). Други, като Nvidia да речем, само проектират чиповете, без да ги произвеждат. Те се „безсилни”. А има и компании, които управляват фабрики, където всеки може да направи поръчка за различен модел чип – най-утвърдените са Samsung и TSMC.

„В момента има няколко много големи IDM”, казва Алън Пристли, анализатор на полупроводниковата индустрия в Gartner, пред ZDNet. „Но по-голямата част от индустрията разчита на използването на фабриките и причината е, че изграждането на производствени мощности за полупроводници е изключително скъпо”.

Intel е изключение. Чрез непрекъснати инвестиции компанията е успяла да се утвърди като основен дизайнер и производител на чипове. Но за по-голямата част от бизнеса все още е необходимо да делегира производството на чипове на външни изпълнители.

Фабриките поемат тежката част от процеса на производство на чипове. Въз основа на различни дизайни на чипове, интегрални схеми в нанометров мащаб се отпечатват върху силициеви пластини. Тези пластини се изпращат до следващия етап на производство, където се нарязват на отделни готови единици, преди да бъдат сглобени и пакетирани в електронни устройства, а след това тествани.

Има до 1400 стъпки в цялостния производствен процес на полупроводникови пластини. С други думи, за завършването на един усъвършенстван чип са нужни до 20 седмици време – през толкова много етапи минава създаването на всеки чип. Фабриките използват до 300 различни вида материали по време на производството.

„Почти невъзможно е да започнеш производството на чипове „от нулата”, казва Пристли. „Ето защо наблюдаваме консолидация в индустрията”.

Компаниите, които възлагат производство на външни изпълнители, в повечето случаи разчитат на две фирми – Samsung и TSMC. В резултат на това около три четвърти от общия производствен капацитет на полупроводници в света идва от Китай, Япония, Южна Корея и Тайван. Нещо повече, практически целият съвременен производствен капацитет на полупроводникови чипове по процеса под 10 нанометра се намира в Южна Корея и Тайван.

Всяка верига за доставки, която е толкова силно зависима от търговията с малък брой компании, разположени в един тесен регион, неизбежно страда от уязвимости. Геополитическото напрежение, спирането на фабрики, големите промени в баланса на търсенето и предлагането – или, в днешния сценарий, и трите едновременно – неизбежно накърняват цялата система.

„Компании като Apple, Nvidia, AMD и огромна гама от други фирми зависят от производствения капацитет на Samsung и TSMC”, казва Пристли. „А сега там няма достатъчно капацитет”.

Новият анализ на Gartner предвижда между шест и 12 месеца време за доставка на силициеви пластини в следващите месеци. Това от своя страна означава, че производителите на електронни устройства, които се нуждаят от чипове, ще бъдат затруднени да доставят продукти на своите клиенти.

Потребителите вече забелязват въздействието на недостига на чипове. Геймърите с трудност се добират до желаните игрови конзоли. Тези, които пазаруват персонални компютри или смартфони, вероятно ще усетят удължените срокове за доставка.

Икономистите предупреждават, че недостигът касае много други устройства, вариращи от звънци за врата до основни домакински уреди като микровълни печки или хладилници. Автомобилната индустрия е особено засегната. Някои производствени линии на автомобили даже са временно спрени.

Тъй като полупроводниците вече са вграждат в какви ли не уреди, то глобалният недостиг на чипове вероятно ще има много далечни и непредсказуеми последици. „Например за продуктите, които имат много високо съдържание на чипове, като персонални компютри или телефони, вероятно ще видим промени в конфигурациите”, казва Пристли. „Където преди сте имали нещо с 16 GB памет, сега ще се предлага с едва 8 GB”.

В борба за суверенитет

Не е изненадващо, че производителите на чипове вече обещаха да увеличат капацитета: TSMC планира да похарчи 100 милиарда долара през следващите три години за нови фабрики, Intel ще инвестира 20 милиарда долара за два нови завода, които също ще доставят чипове на други компании, SK Hynix се ангажира да увеличи разходите за оборудване за производство на чипове тази година.

Но недостигът катализира процес на „събуждане” сред правителствата, които все по-често обсъждат концепциите за „полупроводникова самодостатъчност”. Не е трудно да се разбере защо когато чиповете са ключови за всякакви важни продукти (от военно оборудване до телекомуникационна инфраструктура), силната зависимост от един регион на света е причина за притеснение.

В САЩ администрацията на Байдън обеща да предприеме „агресивни стъпки” за справяне с настоящия недостиг и да увеличи финансирането за вътрешни стимули за производство на чипове. Още при встъпването си в длъжност новият президент бе видян като благосклонен към ИКТ индустрията. Затова очакванията са, че той ще осигури мощно финансиране.

Местните производители са гласовити: обединени в новосъздадена коалиция „Полупроводници в Америка” (Semiconductors in America – SIAC), те настояват за инвестиция от не по-малко от 50 милиарда долара за финансиране на разширяването на производствените възможности на страната.

ЕС също има големи ресурси и амбиции. Стремежът на блока е да направи така, че да осигурява поне 20% от глобалното предлагане на полупроводници до 2030 г. На последните срещи с представители на TSMC и Intel еврокомисарят Тиери Бретон подчерта амбицията на блока да балансира световната верига за доставки на чипове и да създаде такова производство на полупроводници, което да защити интересите на националната сигурност в региона.

Бретон обаче бе разкритикуван заради някои странни настоявания, които могат да провалят напъните на ЕС да създаде достойно полупроводниково производство.

Перспективи

Разходите биха били непосилни за единичен играч, та било то и държава с големи ресурси. Според SIA, модерна полупроводникова фабрика със стандартен капацитет изисква между 5 и 20 млрд. долара капиталови разходи. Постигането на пълна производствена самодостатъчност би изисквало над 400 милиарда долара.

Така е, защото веригата за доставка на полупроводници е твърде сложна. От проектирането на чипове до обработката и тестването на силициевите пластини, през доставката на материали и сглобяването и опаковането – екосистемата е твърде голяма, за да бъде направена бързо и лесно.

„Дори да се хвърлят огромни суми пари във фабриките, това не решава проблема”, казва Пристли. „Веригата на доставки е изключително сложна. Едно е да направите една част от производството, друго е да изградите цялостното производство от край до край”.

Това навярно ще означава, че производството на чипове ще остане глобално и силно взаимосвързано. Може да се очаква през следващите няколко години да се появят нови фабрики в нови региони на света, поради което компаниите и правителствата ще се постараят да смекчат географските рискове, свързани с доставките на полупроводници.

През това време бизнесът и индивидуалните потребители ще трябва да стиснат зъби и да бъдат търпеливи в чакането на желаните дигитални системи, които искат да купят.

Коментари по темата: „Защо проблемът с чиповете няма лесно решение”

добавете коментар...

  1. Фофу

    “… добре че са китайците иначе всичко от хай тека ще е безумно скъпо …”

    За момент извади главата от безумно скъпият китайски з…к за да исзъска и пак я навря. Малоумник.
    А Сони Тринитрон-а от 93-та още работи. И никога не е бил на ремонт. Когато китайците още са пасли тревата посадена от другарА Мао.

  2. Симо

    Фъшляк…

  3. Фофу

    Тъпо та чак вдлъбнато. Откога китайците са на пазара вдлъбнато ?? Със сигурост е след времето когато съм си купувал Сони Тринитрон, видео плеър, касетофон за кола, уолкман Панасоник и техникатаа беше също толкова достъпна.
    Друг е въпросът, че тогава Бг аплатите бяха еквивалентни на 300 дойче марки.
    Сега вади глЪвЪта (дето много разбира от електроника) от китайския таквоз, и бегай да си получиш нагрдата.

  4. Симо

    Фъшльо сякаш няма китайски чаркове в електрониката дето имаш, добре че са китайците иначе всичко от хай тека ще е безумно скъпо, кво ти разбира кратуната от електроника

  5. Фофу

    Симо тъпото, както казах купувай от китайски фирми и нема да сЪ плашиш.

  6. Симо

    Кво ти вдява тиквата от компоненти…
    Със сигурност другите знаят повече от фъфляка
    Че тия фирми повечето имат фабрики в Китай, че напоследък и в Индия като Индия се оказва правят най некачествени

  7. Фофу

    Ей, на всеки кикилометър са чебуро-китайските клакьорки. Хайде ти си купувай компоненти от китайски фирми, остави другите да купуват от Тексас Инструментс, Моторола, Fairchild, Honeywell и пр., че са десетки.

  8. Нов

    Китайските чаркове за електрониката от около 10 години са по качествени от всякакви други

  9. Фофу

    Кочавеца мина и изгрухтя.

    Разбирай -Дружбата с Китай е като слънцето и въздуха за всяко живо същество.

    Някой помни ли нещо подобно. 45 год го набиваха на българина, само вместо думата Китай беше СеСеСеРе.

    Или всички на колене пред китайците щото ако …, умрели сме …. Аре брево, бегай сега за рублите.

  10. Фофуфен

    Реалните нива на миниатюризация са доста различни от обявените. Въпреки това технологията за производство на компоненти е доста скъпа, така че, за да е рентабилна е нужно да има малко производители. А ако и Китай се включи активно в играта акционерите на некитайските компании ще започнат да получават инфарти един след друг.

  11. Фофуфвн

    Проблема е, че не желаят да работят с Китай. Понеже Китай ще се развие твърде силно и ще ги изяде. А и липсата на компоненти прави бизнеса по – рентабилен, така, че изкуствено го подсилват.

  12. Az

    Веднъж да прочета умен твой коментар. ПП: Да не са ти хакнали акаунта?

  13. Фофу

    Проблемът е в достигането на нива на миниатюризация при които съвсем малък брой компании имат научен и инженерен потенциал да се справят и вървят напред.
    В момента те са на такива нива при които дори фундаменталните науки като квантова физика няма покритие.

  14. Anonymous

    Съседите вече завориха и свариха 12 кг чипове в буркани.

  15. Anonymous

    Проблемът е в алчността. Останалото са приказки.

  16. Anonymous

    Разбрахме че веригата за доставки в тази индустрия е много сложна. Не става ясно къде все пак е проблема, нали говорим за силно автоматизирано производство а не за селскостпанска продукция която се влияе от други фактори.

Коментар