Европа очаква първите летящи таксита през 2024

Няколко европейски фирми вече разработват безпилотни превозни средства
(снимка: CC0 Public Domain)

Първите летящи таксита могат да заработят в Европа още през 2024 година. Това наскоро съобщиха източници от главния авиационен регулатор на региона, на когото се позовава Ройтерс.

Няколко европейски фирми вече обявиха, че разработват превозни средства, подходящи за ролята на безпилотно такси. Те могат да се използват за превоз на пътници и спешни товари.

„Вярвам, че търговското използване на [въздушни] таксита може да започне през 2024 или 2025 година”, заяви Патрик Ки, изпълнителен директор на Агенцията за авиационна сигурност на Европейския съюз (EASA), цитиран от Ройтерс.

EASA прогнозира, че пазарът на градски въздушен транспорт в Европа ще достигне 4,2 милиарда евро до 2030 г., създавайки 90 000 работни места. Очаква се около 31% от новия пазар да бъде концентриран именно в Европа.

Кий заяви, че агенцията вече е започнала процеса на сертифициране за някои проекти и очаква първите самолети да получат одобрение до 2024 г. Скоростта, с която такива превозни средства се пускат в експлоатация, ще зависи от издаването на разрешителни.

Регулаторът ще отчита фактори като дали полетите са планирани над градските центрове и източниците на повишена опасност, като например железопътни линии.

Досега EASA се фокусира върху проекти на пилотирани самолети за превоз на пътници и безпилотни самолети за доставка на стоки. Според оценките, ще изминат няколко години, преди да се появят напълно автономни превозни средства.

Коментар