Virgin Atlantic планира бизнес с „летящо такси”

Моделът VA-X4 ще превозва до четирима пътници и пилот на разстояние до 160 километра
(снимка: Virgin Atlantic)

Virgin Atlantic проучва дали може да започне бизнес с услуга за летящи таксита като част от партньорството си с Vertical Aerospace. Авиокомпанията предлага електрически превозни средства за вертикално излитане и кацане (eVTOL), които могат да летят от градовете до големите летища.

Британската авиокомпания е част от бизнес-империята Virgin, която започна бизнеса си през 1970-те години с регистриране на звукозаписната фирма Virgin. Днес групата представлява многомилионен бизнес, който обхваща различни сфери – от здравеопазването до космическите полети.

Vertical Aerospace пък провежда тази година тестови полети на своите самолети. Според експерти, на които се позовава BBC, предложението за eVTOL е „по-малко радикално” от тези на други компании за въздушни таксита, но все пак има известно предизвикателства.

Вече голям брой компании по света пропагандират идеята за автономни „летящи таксита”, които могат да качват пътници от покривите на сградите в градските центрове и да ги отвеждат навсякъде, където поискат да отидат. Предложението на Virgin Atlantic е малко по-„кротко”. Идеята е eVTOL апаратът да взема човек от средно-голям град и да го откара до някое от големите летища – например като Хийтроу в Лондон.

Самолетите на Vertical Aerospace биха могли да правят това: фирмата казва, че нейният модел VA-X4 ще може да превозва до четирима пътници и пилот на разстояние до 160 километра. Самолетът няма емисии и е по-тих от хеликоптер. Всъщност компанията твърди, че той ще бъде „почти безшумен”, когато пътува: звукът от него ще е „не по-силен от хладилник” при полет във въздуха.

„На този пазар има много шум”, каза президентът на Vertical Aerospace Майкъл Червенка пред BBC. „Ние възприехме подхода, при който разширявамe границите на това, което се предлага по отношение на технологиите, но не го надхвърляме”.

По-пищните визуализации на въздушни таксита, превозващи пътници от един небостъргач до друг, ще изискват нова технология за контрол на въздушното движение, публично приемане на повече самолети в градовете, подобрения в автоматизацията и регулаторни промени, които може да отнемат десетилетие.

Коментари по темата: „Virgin Atlantic планира бизнес с „летящо такси””

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Първо космически туризъм с Virgin Galactic, после въздушни таксита… сядайте си на ваксинираните задници некадърници…

  2. Anonymous

    Искам и аз – Перник-София за 5-10 мин, че ми омръзна вече от тези пътища смотани и задръстания

Коментар