На 5% от електроцентралите се падат 73% от парниковите газове

Най-замърсяващите електроцентрали се намират в Източна Азия, установи проучване
(снимка: CC0 Public Domain)

В света има 29 000 електроцентрали, работещи с изкопаеми горива, разположени в 221 държави. Според ново проучване, само 5% от тях са отговорни за 73% от емисиите на парникови газове.

Екип от изследователи от Университета на Колорадо в Боулдър анализира данните за CO2 емисиите през 2018 г. и идентифицира 10 от най-лошите електроцентрали. Шест от тях се намират в Източна Азия, две в Индия и две в Европа, твърди изследването, публикувано в научното издание Environmental Research Letters.

Всички тези електроцентрали имат общи черти: те работят на въглища, имат ниска ефективност (COP) и са разположени в северното полукълбо. Авторите на изследването смятат, че е необходимо централите да преминат от въглища на природен газ.

Рекордьорът по нива на замърсяване е една централа в Полша, която работи от 27 години и генерира около 20% от електроенергията в страната. През 2018 г. централата е емитирала 38 милиона тона въглероден диоксид в атмосферата. Между другото, правителството предвижда да я затвори едва през 2036 г.

Коментар