Улесняват интегрирането на ВЕИ в електропреносната ни мрежа

Инсталацията на мобилната система на Smart Wires е отнела по-малко от три дни
(снимка: Flexitranstore)

Електропреносните мрежи нерядко се оказват претоварени поради бързия растеж на възобновяемите източници. Инсталирането на нова мобилна система за управление на енергийния поток в българската електроразпределителна мрежа има потенциал значително да увеличи количеството възобновяема енергия, с което мрежата на страната може да се справи. Това е важно и за развитието на трансграничните електроенергийни потоци.

Технологията е инсталирана в българската преносна система като част от проект на име „ Flexitranstore”, финансиран от ЕС, за който писаха и чуждестранни медии. Проектът се осъществява в сътрудничество между българския оператор на преносна система, Енергиен системен оператор (ЕСО) и компанията за енергийни технологии Smart Wires.

Технологията за управление на енергийните потоци позволява на мрежовите оператори да отключат недостатъчно използвания преносен капацитет на своите системи, което прави инфраструктурите им за електропренос по-ефективни и устойчиви. Натоварването на мрежата намалява, постига се по-бързо свързване между новите възобновяеми източници и пазара.

Технологията, разработена от Smart Wires, е инсталирана в североизточна България, където се генерират 750 MW вятърна енергия. Инсталацията е отнела по-малко от три дена.

„Този проект ни позволява да уловим излишния капацитет на нашата мрежа, за да увеличим навлизането на възобновяеми източници, да намалим ограниченията и да подобрим трансграничните потоци между България и Румъния”, каза директорът на Националния диспечерски център на ЕСО Димитър Зарчев.

Допълнително, описвайки ползите от мобилната технология за контрол на енергийния поток, Зарчев обяснява, че това ще им позволи значително да подобрят капацитета и гъвкавостта на мрежата и да ускорят усилията на региона за декарбонизация.

„Ценното е, че технологията може да бъде доставена за месеци, инсталирана за часове и повторно използвана на множество различни места”, продължава той.

„Контролът на енергийния поток не е новост, но този иновативен метод за мобилно внедряване предоставя на индустрията невероятно гъвкаво решение със съществено въздействие, което в крайна сметка осигурява по-бърз, по-евтин и по-добър начин за планиране и експлоатация на енергийни системи”, обобщава Зарчев.

Коментари по темата: „Улесняват интегрирането на ВЕИ в електропреносната ни мрежа”

добавете коментар...

  1. G.I.T

    Още и още мощности, който страната ни така и няма нужда, Големите клечки си въртят парите а после бизнеса и обикновените потребители ще плащат скъпата цена на тока. 3а зелената енергия съм, но тя за момента е далеч по скъпа от всяка друга, колкото и да ви убеждават нейните лобисти. И толкова много мегавати енергия в ръцете на един производител, защо не е са 100 по малки и да има преразпределяне на печалбата в повече хора, но не нали богатите трябва да стават по- богати.

Коментар