Смарт огърлица „вижда” емоциите на лицето

NeckFace проследява движенията на лицето и създава 3D реконструкция на израженията
(снимка: Sci-Fi Lab / Cornell University)

Екип учени от Университета Корнел е разработил устройство, подобно на огърлица, което използва инфрачервени камери за заснемане на движенияta на лицето – този уред може да се превърне в полезен инструмент за проследяване на емоциите на потребителя.

Първата итерация на технологията е наречена C-Face и е замислена като начин за „виждане” на изражението на лицето на хората, когато носят маска. Системата се състои от чифт камери, фиксирани към краищата на комплект слушалки, позиционирайки ги под ушите на носещия.

Наблюдавайки контурите на бузите, надничащи иззад маската, системата може да изведе позицията на 42 черти на лицето и по тях да определи формата на очите, веждите, устата – и в крайна сметка изражението на лицето.

Системата C-Face успява да отрази действителното изражение на лицето на потребителя с точност до 88 процента. В резултат на „разгадаването” тя показва на компютърен екран едно от осем съответни емоджита.

За да доближат тази технология до приложенията от реалния свят, изследователите от Университета Корнел вече са я превърнали в устройство, подобно на огърлица, което наричат NeckFace. То работи на същия принцип, но разчита на система от инфрачервени камери вместо RGB камерите, използвани първоначално.

NeckFace заснема изображения на брадичката и шията отдолу. От това системата може да проследява движенията на лицето на носителя и да създава 3D реконструкция на израженията.

Докато продължават да оптимизират технологията, учените си представят различни приложения за нея. Това може да включва виртуална реалност и видеоконференции, където типична фронтална камера не е възможна, или грижи за психичното здраве, където камерата може да наблюдава изражението на лицето и от своя страна да оценява колебанията на емоциите на пациента през целия ден.

„Можем ли всъщност да видим как емоцията варира през деня? С тази технология бихме могли да имаме база данни за това как се справяте физически и психически през целия ден, което означава, че можете да проследявате собственото си поведение. И също така, лекарят може да използва информацията, за да вземе решение за лечението”, казва ръководителят на екипа Ченг Джан.

Коментар