НАСА тества в космоса 3D принтер за Луната и Марс

Отпечатването на постройки с почвата от космическите тела е реалистична цел на НАСА
(снимка: НАСА)

НАСА направи крачка напред към изграждането на колонии на Луната и Марс: американската космическа агенция ще използва собствената „почва” на небесните тела за 3D печат на постройки.

Новата мисия на НАСА за снабдяване на Международната космическа станция (МКС) включва машина, предназначена да демонстрира реголитен 3D печат (тоест с рохкава почва или скала) на Луната и други подобни извънземни повърхности, съобщи Engadget.

Проектът Redwire Regolith Print (RRP) ще работи в тандем със съществуваща принтерна система (ManD), за да изпробва 3D печат на симулиран реголит. Ако експериментът се окаже успешен, екипажът на МКС ще прецени якостта на получения материал, за да види дали може да издържа на тежките условия извън Земята.

Ако всичко върви добре, RRP може да позволи на космическите колонизатори да „отпечатат” поне някои от своите местообитания „на поискване”. Това, от своя страна, може да намали обема на строителните материали, които НАСА трябва да носи на Луната и Марс.

Учените отдавна експериментират с изграждане на почвени конструкции, но новият тест на НАСА е относително реалистичен. Той е опит за 3D отпечатване с почва при по-ниска гравитация от Земната.

Въпреки че предстои още много работа, дългосрочните цели за Артемида и бъдещите мисии на Марс може да се окажат доста по-лесно постижими.

Коментар