Защо е безполезно да мерим шума със смартфон

Измерването на шума със смартфон е лесно, но напълно безсмислено занимание
(снимка: CC0 Public Domain)

Шумът ни заобикаля навсякъде. Вкъщи, на улицата, в колата и дори в собственото си легло постоянно чуваме как нещо някъде шуми. Този шум може да има различни източници и в зависимост от това кой го прави, ние го третираме по напълно различни начини. Готови сме да понесем скандалите на съседите зад стената, пронизителния звук на алармата на колата, паркирана под прозорците, и дори писъците на гарвани по дървото пред къщата. Но ние не искаме да търпим шума на хладилник или, да речем, на климатик, и считаме за наш дълг да докладваме на производителя или продавача за шума, надвишаващ всички стандарти.

Ако сте потребител на Android, вероятно знаете, че има достъпни инструменти за измерване на шума със смартфон. Изтегляте всяко приложение от Google Play, наречено „Шумомер” или подобно по значение, стартирате го и насочвате смартфона си към източника на шум. След това оценявате показателите и подавате жалба, ако има нужда.

Ако хладилникът е шумен, свържете се със сервизния център, ако е климатикът – с монтажниците. Най-вероятно уредите ви са повредени. Всичко изглежда просто. Но всъщност описаната техника е неприложима, тъй като резултатите от измерванията, извършени от смартфон, няма да бъдат приети никъде, отбелязва Androidinsider.

Въпреки изобилието от приложения, които гарантират измерване на шума с помощта на телефон, безсмислено е да ги използвате в реалния живот. Защото всички тези шумомери не са нищо повече от обикновена глезотия, неспособна да изчисли реалното ниво на шума. Ето защо:

Първо, приложението за измерване на шума, което използвате, вероятно ще бъде с точност 10-20%, тъй като микрофоните на смартфона може да са неправилно конфигурирани, да не говорим за факта, че те не са извън неговия корпус, както професионалните измерватели на нивото на звука, и могат всъщност да четат шума от вашето докосване.

Второ, вероятно нямате представа как правилно да измервате шума. Например, опитайте се да измерите силата на гласа си, като държите смартфона първо до устата си и след това го поставите в далечния край на стаята. Резултатът ще бъде различен, но и в двата случая записвате едно и също нещо – гласа си. И така, на какво да вярваме?

Трето, нямате подходящи условия за измерване. Дори ако по чудо изчислите разстоянието, на което трябва да се измери шумът, показанията могат да бъдат компрометирани от външен шум. Ето защо измерванията се извършват в специално оборудвани помещения.

По принцип нищо и никой не може да ви попречи да правите измервания в условията, които имате. Но можете да оставите получените резултати само за себе си, защото те не са доказателство за шумната работа на домашното оборудване. Така че, ако хладилникът е шумен, просто се обадете на техник, който веднага ще определи дали шумът е извън обхвата или не.

Заключението е, че приложенията за измерване на шума със смартфон са абсолютно безполезни, подобно на тези за измерване на кръвното налягане с помощта на светкавицата. Те наистина могат да направят нещо – например, да изчислят сърдечната честота, но не и да покажат реалното кръвно налягане, а само много приблизителни стойности.

Знаете ли как производителите тестват силата на високоговорителите си? Те ги поставят в специално помещение, облицовано с пяна, и поставят няколко шумомера наоколо. Ето защо, ако имате идея, че можете сами да се справите със задача като измерването на шума със смартфон, прогонете я от съзнанието си. Това е абсолютно безполезно занимание.

Коментари по темата: „Защо е безполезно да мерим шума със смартфон”

добавете коментар...

  1. flashko

    Да не би някой сериозно да е приемал тези ‘измервания’!?

Коментар