Милиардер разкри проблем на капитализма, строи хай-тек град

Телоса ще включва устойчиви сгради, способни да събират дъждовна вода и слънчева енергия
(снимка: BIG/Bucharest Studio)

Американският предприемач и милиардер Марк Лоре разкри амбициозен план за създаване на нов град „от нулата”, който ще бъде наречен Телоса. Концепцията е проектирана от Bjarke Ingels Group (BIG) и, ако градът бъде построен – което в никакъв случай не е сигурно на настоящия етап – би бил разположен някъде из САЩ. Първите жители евентуално ще се нанесат към 2030 г.

Лоре, който е бивш банкер и успешен бизнесмен, известен най-вече с това, че продаде своя сайт за електронна търговия Jet.com на Walmart за 3,3 милиарда долара преди няколко години, настоява, че концепцията не е утопична по своята същност, макар представянето му да напомня някои утопични експерименти от Европа, отбелязва NewAtlas.

„Капитализмът е невероятен икономически модел, но има значителни недостатъци, особено що се касае до неравенството в доходите и богатството”, казва Лоре. „Много от тези недостатъци са резултат от модела на собственост върху земята, върху който е построена Америка”.

„Има ограничено количество земя и кой ли няма претенции за тази земя в продължение на поколения. Има местни общности, много данъчни долари са инвестирани в земя – затова стойността на земята се увеличава с течение на времето, а на собствениците на земя не се налага да произвеждат каквото и да е или да поемат риск. Земята може по същество да се превърне от безплодна пустиня в съвременен град на стойност милиарди (или дори трилиони)”, смята бившият банкер.

Затова Лоре е измислил нещо, което нарича „еквитизъм”: придобиване на огромен парцел земя с размери 150 000 акра, който би бил дарен на общността. След това тя ще прилага демократично управление на приходите от аренда на земя и оценяването на земята за подпомагане на градските услуги, образованието, здравеопазването и други, без да се повишават данъците.

Детайлите все още са много оскъдни на този ранен етап, но рендерите изобразяват идиличен град Telosa с ферми и сгради, изпълнени със зеленина, които могат да се похвалят с висока енергийна ефективност и модерни екстри като слънчеви панели и системи за събиране на дъждовната вода.

Голяма кула, наречена Equitism Tower, ще се издига в централния парк, където ще има много зеленина. Пешеходството ще бъдат приоритетно в целия град. Транспортните възможности ще включват още велосипеди, бавно движещи се автономни автомобили, както и еднорелсов лифт и вероятно въздушни таксита с вертикално излитане eVTOL.

Идеята на милиардера е градът да се изгражда на етапи. Първоначалният етап ще струва над 25 милиарда долара и ще се състои от 1 500 акра земя със сгради за 50 000 жители. Накрая градът ще има 5 милиона жители и ще се оценява на 400 милиарда долара. Очаква се финансирането да дойде от различни източници, включително частни инвеститори, филантропи, федерални и държавни субсидии.

Местоположение все още не е избрано. Предпочитани локации са регионите в Невада, Юта, Айдахо, Аризона, Тексас и Апалачите. Една от основните грижи е осигуряването на водата и природните ресурси.

Че Телоса ще бъде труден за реализиране проект, е меко казано. Потенциалните капани в подобно начинание са значителни. Все пак проектът на студио BIG заслужава внимание. Може би това ще е друга арена на глобалната надпревара на милиардерите, тъй като неотдавна и Бил Гейтс разкри идеите си за изграждане на град.

Коментари по темата: „Милиардер разкри проблем на капитализма, строи хай-тек град”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Anonymous 11/09/2021 19:05 Ти може и да си даваш гъза под наем за да преживееш донякъде, но не съвсем … Но не говори за другите.

    Ако сравняваме преди и сега, СЕГА пазара на имоти е с петкратен ръст спрямо преди, същото е (ПЕТ кратно) и с почиващите по нашето, гръцкото и турското черноморие, без да броим другите по-далечни дестинации които преди си ги чел в БТА Паралели. Сега заплата има ТРИ пъти по-голяма покупателна сила при 5 дневна седмица. Преди си бил на копаня, за 6 дни работа.

  2. Anonymous

    @:o) Абе, овчар, сега какво е положението, бе умньо? Май е още по-лошо! Мисли малко с изветрелия си мозък! Сега няма заводи, няма държавно, няма откъде да се крадне. Сега трябва да правиш свирки на чуждестранни “инвеститори”, трябва да си дадеш гъза под наем за да преживееш донякъде, но не съвсем. Скапан роб – гледаш какво е било ,но не виждаш как сега ти го вкарват!

  3. :o)

    Никак не стана ясно кой как ще се самоиздържа. Само утопии и глупости.
    Като в светлото бъдеще на комунизма – ЩЕ построим това, ЩЕ построим онова, ЩЕ бъдем равни, ЩЕ живеем прекрасно …. а в реалността – мизерия , глад , еднакви дрехи и обувки (по един кат) , ткзс , мръсни зводи в градовете и всеки крадне от държавното щото заплатата от 120 лева не стига.

  4. Фофу

    Призрак на ТЪПИзма 08/09/2021 09:55 – хората са го казали, защото са гледали неща, тъпизми по-скоро в продължение на почти 5 десетилетия. Как се работи в държавни заводи и в общашки Текеееесета.
    Вече го казах, но електората на Слави е зает да слуша чалгата и да мята кючека.

  5. Призрак на комунизма

    Този град няма да се самоиздържа от аренда! Просто няма да се плаща аренда за земята, само защото някой я притежава. Тези средства биха отивали за по-практични ОБЩЕСТВЕНИ нужди, а не за прищевките на собствениците на земя. Но, наистина това е напълно утопично желание на активният паразит, който иска да елиминира пасивния паразит, но без да променя системата, наречена капитализъм. На активният паразит му се струва нечестно той да изкарва парите и да ги дели с друг паразит, който не върши нищо.

  6. Anonymous

    @:o)
    Този град няма да се самоиздържа от аренда. Просто няма да има нужда никой да плаща аренда на пасивни паразити, само защото са “собственици” на земята. Наистина е утопично, защото робите ще продължат да робуват на активните паразити. Цялата работа е, че милиардерчето мисли, че пасивните паразити пречат на активните паразити, какъвто е самият той, и иска да ги елиминира. Това му се вижда “справедливо”- който не работи, не трябва да яде. Но този глупендер не осъзнава, че самият той не трябва да яде, понеже неговият капитал е резултат в на чужд труд.

  7. Anonymous

    @:o) Този град няма да се самоиздържа от арендата от собственост на земя, а средствата, които биха отишли за плащане на паразитиращите рентиери, ще отиват за обществени нужди. Тъп ли си?

  8. :o)

    от тази глупост , която виждам мога да гарантирам само че това ЩЕ СТРУВА милиарди 🙂
    “Стойността” й е доста съмнителна, аз лично не виждам как този град ще се самоиздържа
    Аренда на земя? Сериозно – това ли ще е дохода и развиващия продукт който ще храни тоя град? Смехотворни утопични помисли. Т.е. гражданите ще живеят в града и ще си чакат наема
    а някакви други НЕ-богоизбрани реднеци ще опъват каиша и ще теглят ралото по браздите
    на земята под аренда 😀 добре измислено няма що…

  9. Призрак на комунизма

    Селяк, не се обаждай, а отивай да си пасеш кобилата и да слушаш “хората” какво са казали. Селякът не вижда по-далече от миризливия си селски двор. Обаче знае всичко. Нали, Фофи!

  10. Фофу

    “… след като обществото се научи да управлява демократично част от принадената стойност …”
    Изтрещели комунярски сънища, теории и глупости. Чакат разни изплющели статии и да почват да рипат.
    Това общество какво ли не се пробваха да го учат 45 год ама не стана. Общашки Текеееесета, държавни заводи и пр. А хората са си го казали – орташката кобила …

  11. Призрак на комунизма

    Това би било обобществяване и демократично управление на рентата, която е част от принадената стойност. Милиардерът явно иска да елиминира паразитиращите поземлени собственици. Но изглежда не вижда, че стъпва на хлъзгава почва – след като обществото се научи да управлява демократично част от принадената стойност, има само една крачка до идеята демократично да се управлява целият принаден продукт – демократично да се решава какво въобще да се произвежда и за кого, от какъв вид продукт да се състои и принаденият продукт. Това е фактически и същността на комунизма. Милиардерът в този смисъл е комунистически функционер. Пожелавам му успех – венсеремос, Марк Лоре! 🙂

Коментар