Защо кацането на Луната не може да е „фейк”  

Много хора вярват, че американските власти са фалшифицирали кацането на Луната
(снимка: CC0 Public Domain)

Известният астрофизик Нийл Деграс Тайсън постави на място поддръжниците на конспиративната теория, че кацането на Луната е измама. Той призова невярващите да помислят колко трудно би било да се фалшифицира мисията Аполо 11 на НАСА. Според него, имитирането на кацане на Луната би било много по-трудно, отколкото просто да летиш до нея.

На 20 юли 1969 г. НАСА изпълнява на пръв поглед невъзможна мисия да изпрати двама души на Луната – Нийл Армстронг и Бъз Олдрин. Те останаха на лунната повърхност 21 часа 36 минути и 21 секунди.

С течение на времето обаче кацането на Луната започна да „обрасва” с теории на конспирацията.  Те се подхранваха и от факта, че Армстронг като цяло водеше уединен живот след завръщането си на Земята и рядко даваше интервюта.

Хората започнаха да вярват, че американските власти са фалшифицирали кацането на Луната, за да подведат световната общност и да спечелят космическата надпревара със Съветския съюз.

Говорейки в късното шоу на Стивън Колбърт, астрофизикът Нийл Деграс Тайсън обясни защо кацането на Луната не може да е измама. Според него, невероятно трудно е да се фалшифицират подобни събития. Толкова сложно, че може да се окаже по-лесно да летиш до Луната, отколкото да създадеш убедителен фалшификат.

„Разбира се, че кацнахме на Луната. Само си помислете колко много трябва да направите, за да фалшифицирате кацането на Луната”, каза ученият.

„Между другото, летяхме до Луната девет пъти, така че всички тези девет полета трябва да бъдат фалшифицирани. Два пъти от тях летяхме около Луната, но не можахме да кацнем. Това също трябва да бъде фалшифицирано”, добави той.

„Разбирате ли какво е необходимо за това? Би било толкова трудно да се симулира кацане на Луната, че е по-лесно просто да излетиш. Законите на физиката го позволяват”, коментира Нийл Деграс Тайсън.

В проучване от 2016 г., публикувано в списание PLOS One, учените стигнаха до заключението, че масивни конспирации, включващи много хора – в този случай правителството на САЩ, учените и вероятно Холивуд – не могат да „оцелеят” дълго. Те ще бъдат разкрити бързо, тъй като служителите вероятно ще клюкарстват за фалшификацията.

Учените смятат, че най-малко 411 000 души ще са необходими за сценична постановка на кацането на Луната. Използвайки математическо моделиране, изследователите стигат до заключението, че толкова голям брой хора, замесени в заговора, ще доведат до разкриването му само за три години и осем месеца.

Коментари по темата: „Защо кацането на Луната не може да е „фейк”  ”

добавете коментар...

  1. Пепи

    Това са твърдения на тъпите съветски психопати

  2. Prof.Y.Kirilov

    Na Lunata ima ,,Heli,,3, koito e gorivoto na
    Budeshteto.

  3. Anonymous

    Лъжа

  4. :o)

    Във всяка страна има Плоскоземци. В нашата мила родина също не са един и двама.
    Чукундури земята е плоска, на луната не е кацано, ковид е измислен и Бил Гейтс ви следи през камерата и мисли точно за вас 🙂

  5. Айдън

    Толкова е просто. Като не могат да кацнат, ще го фалшифицират. Според тях, като не могат да кацнат – значи не могат да го фалшифицират. Вземат човечеството за маймуни.

  6. Българин

    Самото кацане, макар и сложна маневра, представлява доста елементарна физика. И са кацали не само американски модули, а и руски и китайски. Включително такива, които са връщали обратно проби от лунната повърхност. Истината е, че на Луната няма нищо. Само догадки за евентуално ценни материали. Но със сигурност нищо, което да си струва инвестицията да се добива от там.

  7. Конспиратор 2

    И на снимките от орбиталната станция няма звезди значи няма станция така ли ? Вземи прочети малко по темата

  8. Физик 2

    Знамето не се развява има пръчка която го държи и тя се вижда. Снимката е направена секуди след като са го опънали по простата причина че на никой не му се е стояло да чака перфектната снимка в най враждебната възможна среда. С други думи свършваш работата и пак обратно в модула да заредиш кислород.

  9. Фозик 2

    Брат спирай с тежките наркотици

  10. Пешо

    Няма начин, не е възможно да излъжат 9 пъти, няма как да е. За нищо друго не са лъгали, точно па за Луната ще излъжат.

  11. мхм

    ето с такива идиоти е пълна страната – най-тъпата нация на света

  12. Физик

    Защо никога не е осъществено кацане на Луната?
    Луната е кух обект, изграден от сплави на цирконий ванадий,титан,хафнийи тн Обшит с външна базалтова покривка. За да стигнеш Луната обаче първо трябва да минеш през твърдата преграда отделяща Земята и държаща атмосферата на Terra. Виж операция Fishblow в горните слоеве на стратосферата с ядрени удари Няма експеримент в който Газообразно тяло да съжителства с Космически вакуум без твърда преграда да разделя и да ги разграничава.Атмосферата ще излети на секундата с 200 000 тона в секунда и никаква гравитация не може да удържи това ще измрете на секундата.камо ли на летят с нам колко си км.с обект.Второ Радиоактивност.Пояс на ВанАлън убийственна космическа радиация която не може да се екранира с нищо.Дори МКС което е долните слоеве на стратосферата на едни 300-400 км измират като мухи периодично и ги сменят с свеж HR.Поясът на Ван Алън е радиационен пръстен с голяма дебелина невъзможна да се мине дори с модерни технологии.Трето в време оно са нямали нужните технологии т.е нямали са нужната пропулсия да отидат до Луната и да се върнат.на луната няма атмосфера ако са ходили би следвало всеки любител с Камера тип Канон Никон и тн да види знамето дето се вее там стъпките багажа и тн.Продукцията на Стенли Кубрик не означава ,че някога сме кацали на Луната.само идиотите вярват в това ,а те дори не виждат тиксото с което са слепени измислените скафандри каски и ръкавици на ‘астронавтите’.

  13. Kenedy

    Луната има гравитация няма атмосфера. Просто казано вятър.

  14. Конспиратор

    Поне да се бяха сетили да сложат звезди на фона. И как го е сметнал 411 хил.? В ютюб има доста сполучливи пародии на кацането, правени от аматьори без екип. Ходили те 100 пъти до луната. Пренаредили декорите и “камера екшън”

  15. DAB

    И какво от това, и аз искам на луната.

  16. к

    овчия мозък си няма представа, че знамето може да се “развява” само от гравитацията

  17. Тия 411 000

    сигурно са правили вятър за да се развява знамето

Коментар