Скоро холограми ще заменят видео-разговорите

Очаква се холограмите да станат толкова реални, че да не можем да ги различим от истинския човек
(снимка: CC0 Public Domain)

Видеоконферентните разговори са противни на все повече хора, особено откакто пандемията ни принуди да ги използваме по-често, отколкото е търпимо. Но ето, че се задава нова ера в телекомуникациите. Идва времето, когато ще се срещаме чрез холограми.

Когато един от големите шефове в света на швейцарските часовници Кристоф Грейнгер-Хер разбра, че не може да лети за поредното световно търговско изложение в Китай заради ограниченията на Covid-19, той решава да прожектира себе си на панаира – малко в стил Star Trek. Грейнгер-Хер, главен изпълнителен директор на луксозната марка часовници IWC, се присъединява към шанхайското изложение чрез динамична 3D холограма в реален размер. Появявайки се в 4K резолюция, той презентира и говори с хората, които физически присъстват на събитието.

„Излъчихме го от офиса му в Шафхаузен, Швейцария, на събитието в Шанхай”, казва Дейвид Нусбаум, шеф на американската фирма за холограми Portl, цитиран от BBC. „Той си свърши работата – разговаряше с други ръководители и дори представи нов часовник, всичко това в реално време!”

След налагането на ограничения за пътуване по света през март 2020 г. рязко нараства интересът към използването на динамични триизмерни холограми. Това са 3D светлинни проекции на отделни хора. Всяка холограма е реалистична, движеща се, „жива” алтернатива на видеоконференциите.

Portl е само една от фирмите, разработващи технологии за динамични 3D холограми. Нейните портали са високи 2,5 м, наподобяват терминал за телепортация – приличат на големи кутии със стъклени капаци. Вътре в добре осветената кабина се показва холограма на човек в естествен размер – движи се, ръкомаха, говори, усмихва се. Порталите имат вградени високоговорители, за да може да се чуе „гласът” на холограмата. Отвън са монтирани камери и микрофони, така че потребителят на холограмата да вижда и чува хората пред своята проекция.

Там, където човекът всъщност се намира физически – в дом или офис, където и да било по света – е нужно да има камера, обикновен фон и набор от високоговорители и микрофони. Самите портали могат да са няколко на брой. Излъчването разчита на интернет-връзка.

„Почти няма латентност [закъснение]”, казва Нусбаум. „И ако не беше стъкленият лист пред холограмата, бихте си помислили, че човекът всъщност действително е там. Всъщност, ако няма светлина върху стъклото, така че да не можете да го видите да се отразява, тогава навярно ще помислите, че човекът наистина е там”.

Порталите са доста скъпи, от порядъка на $60 000, но пък не е нужно да се закупуват – те могат да бъдат наети от производителя за конкретни мероприятия. „След няколко години това ще бъде обичайният начин за комуникация между офиси”, добавя Нусбаум.

Холограмната технология на Microsoft пък се основава на слушалки, наречени HoloLens 2. Те са значително по-евтини от системата на Portl, но и 3D холограмите не са реалистични. Вместо това, когато потребителите се обаждат един на друг, техните холограми се проектират пред всеки от тях като аватари, подобни на анимационни филми, които сякаш стоят в една и съща стая.

„Изглежда, че те се намират в едно и също физическо пространство и биха могли да се разхождат около виртуална маса и да работят заедно по дадени обекти”, каза Грег Съливан, директор по проектите за „смесена реалност” в Microsoft.

Един от ранните потребители на технологията е немската инженерна група Thyssenkrupp, която е сред най-големите производители на асансьори и ескалатори в света. Компанията трябваше да изпраща свои техници по целия свят, за да правят необходимите ремонти. Сега тези служители могат да не пътуват, а вместо това да използват HoloLens 2, за да се свържат в холографска форма с местен техник, насочвайки го как да свърши работата.

Други фирми за холограмни технологии са по-фокусирани върху пазара на индивидуалните потребители, като например базираната в Сан Диего Ikin. Тя е разработила и се готви да пусне устройство, което човек закача към мобилния си телефон – и то ще прожектира във въздуха прозрачна 3D холограма на човека, с когото се провежда видео-разговор.

Гордън Ветцщайн, доцент по електротехника и компютърни науки в Станфордския университет, казва, че холограмите са „по-ефективен начин” за комуникация от видеоконферентната връзка. „[С холограмите] можете да създадете зрителен контакт. Можете да четете фини знаци като кой кого гледа”, казва той.

Въпреки това той предупреждава, че могат да възникнат проблеми в бъдеще, ако тези холографски изображения станат толкова реални, че разграничаването им от действителен човек е невъзможно. „Ако можете да създавате дигитални или синтетични преживявания, които се доближават все по-близо до начина, по който възприемате реалността, вие сте по-уязвими за манипулиране”, казва Ветцщайн.

Обратно в Portl, екипът е убеден, че холограмната технология ще замени стандартните екрани за видеоконференции след „пет години”. „Ние ще заменим всеки отделен павилион с дигитален дисплей във всеки мол, във всяко фоайе, за нула време. Това ще бъде новият начин, по който бизнесът ще иска да представя своето съдържание, независимо дали на живо или на запис”.

Коментари по темата: „Скоро холограми ще заменят видео-разговорите”

добавете коментар...

  1. Гупа

    Шефът ще бъде до всеки.Като си представи човек как би могло и това.
    А и как ли се готвят холохакерите за старт…
    Изобщо който мисли да общува да бъде в готовност.
    Така ще е.

Коментар