САЩ вкарват още 8 китайски компании в „черния списък”

Търговската война между САЩ и Китай навлиза в нова фаза с още санкции
(снимка: CC0 Public Domain)

Администрацията на Байдън ще постави още осем китайски компании в инвестиционния си „черен списък” заради предполагаемото им участие в наблюдението на уйгурското мюсюлманско малцинство. Сред забранените компании е и DJI, най-големия производител на комерсиални дронове в света.

Това означава, че на американските инвеститори е забранено да притежават финансови дялове в 60-те китайски фирми, които са в черния списък. Мярката бележи поредното усилие на САЩ да накаже Китай за репресиите срещу уйгурите и други мюсюлмански етнически малцинства в северозападния регион Синдзян.

Миналата седмица SenseTime, софтуерна компания за лицево разпознаване, отложи планираното си първоначално публично предлагане на акции в Хонконг, след като Financial Times съобщи, че САЩ са готови да поставят фирмата в черния списък.

Сред другите китайски компании, които ще бъдат санкционирани в четвъртък, са Megvii – основния конкурент на SenseTime, и Dawning Information Industry, производител на суперкомпютри, който поддържа инфраструктура за облачни изчислителни услуги в Синдзян; CloudWalk Technology, софтуерна компания за лицево разпознаване, Xiamen Meiya Pico, фирма за киберсигурност, която работи с правоприлагащите органи, Yitu Technology, компания за изкуствен интелект, Leon Technology, компания за облачни изчисления, и NetPosa Technologies – производител на облачни системи за наблюдение.

Санкциите идват малко след като миналата седмица Белият дом обяви дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Администрацията на Байдън обмисля и затягане на правилата за американски компании, продаващи технологии на Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) – най-големия китайски производител на чипове. Анализаторите предполагат, че рестрикциите на САЩ спрямо Китай тепърва ще набират скорост.

„Ще бъде интересно да се наблюдава дали тези целенасочени, но значими стъпки са само началото на по-агресивен подход, ръководен от Белия дом, или минимумът, който ведомството може да предприеме засега”, каза Ерик Сейърс, ръководител на индо-тихоокеанската дивизия на консултантската компания Beacon Global Strategies. „Ако е първото, може би ще видим допълнителни ограничения за SMIC и нови ограничения за изходящите инвестиции през следващите месеци”.

Коментар