Писмо на Никола Тесла продадено на търг за $340 000

Никола Тесла несъмнено е един от най-великите изобретатели в световната история
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако първото нещо, за което се сещате, чувайки името „Тесла”, е вид красиви електрически автомобили, трябва да си припомните, че това всъщност е името на един от най-великите изобретатели на всички времена – Никола Тесла.

Поредното доказателство за тежестта на името Тесла се видя преди броени дни на търг в Remarkable Rarities, когато негово писмо, дълго четири страници, с личен автограф, беше продадено за 341 295 долара. Писмото е написано до редактора на New York Sun Пол Дана на 25 февруари 1901 г. Вътре се обсъжда мястото на Тесла сред най-значимите изобретатели в Америка.

По това време публикациите за изобретенията на видните електроинженери представляват важна част от медийния пейзаж, отбелязва NewAtlas. От своя страна, Тесла се старае да докаже далеч по-голямата стойност на своите проекти пред тази на други изобретатели като Томас Едисон.

В писмото на Тесла се споменават както Едисон, така и създателят на телефона Александър Бел. „Телефонът ще остане полезен завинаги и така вероятно и моето изобретение, тъй като позволява използването на слънчевата енергия по най-простия и най-икономичен начин”, предсказва по онова време Никола Тесла. В същото време по онова време той очаква, че „лампата с нажежаема жичка скоро ще бъде обречена”.

Наблюдатели на аукционния живот коментираха, че това е най-скъпото писмо на знаменитост, продадено на търг, до момента. За сравнение, писмото на Айнщайн, в което той обсъжда своята теория на относителността, е продадено за 25 781 долара.

Навярно принос за високата цена на писмото на Никола Тесла има фактът, че днес най-влиятелният производител на електромобили носи неговото име, предполагат пазарните наблюдатели.

Коментар