Умна джаджа за зъби вкарва AI камера в устата

Zaamigo има форма на електрическа четка за зъби, но се използва за друго
(снимка: Zaamigo)

Пазарът предлага все повече „интелигентни” четки за зъби, които позволяват на потребителите да узнаят колко добре почистват зъбите си, но едно устройство отива значително по-далеч от това. То използва изкуствен интелект, за да анализира снимките, които прави и да следи цялостното здраве в устната кухина.

Разработена от политехнически институт в Цюрих, иновацията Zaamigo има форма на електрическа четка за зъби, но не се използва за миене на зъби. Вместо пръстен от въртящи се влакна, джаджата има малка водоустойчива цифрова камера, заобиколена от пръстен от осем светодиода.

След като измият зъбите си с конвенционална четка за зъби, потребителите тикват главата на Zaamigo в устата си и тя прави общо шест снимки на горните и долните зъби. Тези изображения се предават безжично към iOS приложение на потребителския iPhone или iPad, разказва New Atlas.

Алгоритми, базирани на изкуствен интелект, проверяват за петна, възпалени венци и натрупана зъбна плака (зъбен камък). За разработване на алгоритмите група стоматологични експерти са анализирали база данни от хиляди заснети изображения от Zaamigo, идентифицирайки проблемите, присъстващи във всеки от кадрите.

В зависимост от това, което изкуственият разум види и разпознае, приложението съветва потребителите как да подобрят техниката си на четкане/почистване с конец, а може и да препоръча посещение при зъболекар.

Всъщност, въпреки че Zaamigo се рекламира като лично средство за зъбна профилактика, то се оказва по-интересно за стоматолозите. Някои вече са го поръчали за своите кабинети и клиники.

Трябва да се отбележи, че технологията в момента не е в състояние да открива кариес. Разработчиците се надяват, че подобна функционалност ще стане възможна с по-нататъшното развитие на алгоритъма, заедно със способността за откриване на проблеми като пародонтоза или нощно скърцане със зъби.

Коментар