Мъск – новият модел милиардер на 21-ви век

50-годишният Илон Мъск е най-богатият човек със състояние от 273,6 млрд. долара
(снимка: Elon Musk / Instagram)

С процъфтяващ бизнес, вариращ от електрически автомобили до частни космически кораби, милиардерът Илон Мъск се превърна в най-богатия човек в света. Той изгради състояние изцяло на база най-новите технологии на 21-ви век. И сега, с офертата за придобиване на социалната мрежа Twitter, бизнесменът изглежда подражава на магнатите от миналото, които винаги са държали да си имат „своя” медийна платформа, допринасяща за повече слава.

Да притежава Twitter би било следващата еволюционна стъпка за известната фигура. Мъск е спечелил възхищението и гнева на Уолстрийт, съчетавайки стремежите на аерокосмическия визионер Хауърд Хюз с революционизирането на автомобилното производство, напомнящо на Хенри Форд, формирайки нов модел на милиардер. И този нов модел милиардер е способен да подлуди финансистите и да ги изстреля далеч от земята така, както изстреля червен луксозен спортен автомобил в орбита през 2018.

„Каквито и да са чувствата ви към Мъск, той със сигурност ще разтърси света, единственият въпрос е дали ще влоши нещата или ще ги подобри”, казва пред Ройтерс Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets.

50-годишният Мъск има състояние от 273,6 милиарда долара, според Forbes. Това го прави най-богатият човек в света. Той е по-богат с 92,3 милиарда долара от подгласника в класацията – Джеф Безос от Amazon.com. Мъск е роден в Претория, Южна Африка, от майка канадка и баща южноафриканец, а по-късно посещава Университета на Пенсилвания, където завършва през 1997 г.

Той не е изобретил ракетата, нито електрическата кола. Нито е основал Tesla, която ръководи от 2008 г. Но неговото прозрение, че електрическите автомобили на Tesla трябва да бъдат високопроизводителни машини със сложен софтуер революционизира глобалния автомобилен бизнес. Направи невъзможното – производител на свръхнова технология да стане най-скъпата автомобилна марка, карайки установените играчи да се опитат да настигнат. Същевременно стимулира появата на рой нови, изцяло „електрически” конкуренти като стартиращата компания Rivian.

Мнозина първоначално очакваха Tesla да се провали. Даже на моменти изглеждаше, че това се случва – първоначално по време на финансовата криза 2008-2009 г. и след това през 2017-2018 г. при пускането на Model 3. Но после Tesla достигна пазарна капитализация от повече от 1 трилион долара. Фирмата се оказа четвъртата по големина в индекса S&P 500.

В същото време SpaceX пребори лидерите в индустрията на космическите кораби, като разработи ракети, способни да доставят спътници и да се връщат на Земята за повторна употреба.

Мъск има страшно много фенове по света и също толкова много хора го ненавиждат. Колегите му често се оплакват от безмилостните му искания. Дори най-големите му акционери изглежда губят търпение към него понякога.

Защитниците на труда критикуват Мъск заради „враждебност към синдикатите”. Сърдят му се финансовите анализатори, дръзнали да поставят под въпрос способностите и капацитетите на неговите фирми като Tesla или The Boring Company. Недолюбват го и редица политици. И някои медии имат особено отношение, особено ако са имали късмета да коментират бизнесите на Мъск и да получат опровержение от него.

И ето, че сега Мъск иска да има социална мрежа – но не такава като Facebook, която вече е печално известна със своята цензура, а свободна. Twitter се вписва отлично в представите на милиардера. Там той има 81 милиона последователи и влиянието на речта му е огромно.

Донякъде това наподобява начина, по който в миналото големите бизнесмени винаги са се старали да си имат поне по една влиятелна медия. Медийните експерти проследяват тази практика назад във времето, връщайки се до Уилям Рандолф Хърст в края на 19 век и решението на Джак Уелч от 1986 г. да купи компанията-майка на телевизионната мрежа NBC, докато той е главен изпълнителен директор на General Electric.

Но днес вестниците и телевизиите не са актуални, сега общественото мнение се люшка от публикациите по социалните мрежи. И Мъск добре вижда това. Той самият използва Twitter, за да комуникира ловко с финансовия свят. Публикува всичко, от шеги и анекдоти до анкети за това какво трябва да прави с нереализираните си печалби от растящата цена на акциите на Tesla.

Неговото съдържание в Twitter нерядко вбесява регулаторите и е извод на дългосрочни битки, например с Комисията по ценни книжа и борси. Обвиняват го в манипулиране на инвеститорите и финансистите. Мъск, от своя страна, обвинява комисията в „безмилостен тормоз”.

„Twitter се вписва чудесно в глобалния замах на Мъск, поради което той има такава страст към платформата”, казва Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities. „Но за борда на директорите на Twitter това е жив кошмар: освен ако не искат да похапват съдебни дела за закуска всеки ден, ще трябва да си намерят друг кандидат”.

Коментари по темата: „Мъск – новият модел милиардер на 21-ви век”

добавете коментар...

  1. Надежда Василева

    тази снимка на Мъск е отлична. Усмивката е излъчва много : мъченик милиардер в името на човечеството, но и тъга за събитията, а и увереност, че нещата се развиват от само себе си в правилната посока…Все пак той е човек.
    И очилата са любим модел, само че не отиват на всички.
    И симпатията към кучешкия народ, печели.
    А относно дружбата между човека и ИИ, интерсено е, само че, според мен само добрите хора могат да дружат , защото ИИ ги копира, логично ли е ?И добри, и интелигентни и вечна любов към околната среда, тогава да дружат тези, които са модели.

Коментар