Китай тества 10 Gbps сателитна комуникация

Сателитните интернет комуникации са новото поле за надпревара в технологиите
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Пекинския институт по оборудване за дистанционно наблюдение разработват сателитна лазерна комуникационна система с рекордни показатели. Тя ще позволи обмен на данни на разстояние над 4000 км със скорост до 10 гигабита в секунда (Gbps), изпреварвайки значително американската система Starlink.

Новият модул е ​​малък – с размера на „куфар” и тежи 12 кг. Такива характеристики ще направят възможно поставянето на лазери за предаване на данни на относително малки спътници, което обещава масовост на технологията, отбелязва South China Morning Post. С помощта на подобна система Китай ще може да разгърне сателитен интернет не само близо до Земята, но и да достигне с него орбитата на Луната.

За сравнение, японският лазерен комуникационен сателит JDRS-1, който беше пуснат през 2020 г., за да предава данни между шпионски спътници, може да постигне скорости на предаване до 1,8 Gbps. Американската военна лазерна космическа комуникационна система обещава до 2028 г. сателитни канали със скорост 1 Gbps.

Илон Мъск отива още по-далеч в амбициите си. Неговата компания Starlink възнамерява да увеличи скоростта на лазерните сателитни комуникации до 10 Gbps в дългосрочен план. В момента скоростта на предаване на данни от сателитите Starlink се доближава до 1 Gbps.

За да постигнат пробив в скоростта на предаване на данни чрез лазер и сателити, китайските учени използват „грешния” подход. Вместо традиционното монохромно (кохерентно) лазерно лъчение, те залагат на некохерентен източник на светлина. Учените са разработили също технология за предаване без референтен лъч, което значително ускорява насочването на лазерната комуникационна система към произволна част от небето.

Източникът на лазерна светлина в китайската комуникационна система е 3 W полупроводников лазер. Това е като панацея за сателитните системи, захранвани с ограничена мощност.

Оптичната система се базира на 80-милиметров телескоп, монтиран върху специално проектирана въртяща се рамка със стабилизация, направена с 3D печат. Телескопът е модифициран по такъв начин, че светлината се усилва още преди да попадне на сензорите, което помага за повишаване на чувствителността на системата.

Китайските учени са тествали новия лазерен комуникационен комплекс в наземни условия. Все още не е ясно кога ще започнат експериментите в реални условия, в космоса.

Коментар