Обогатяват уран с помощта на лазер за евтино ядрено гориво

Технологията за обогатяване на уран с помощта на лазер е готова за практическа реализация
(снимка: Global Laser Enrichment)

Съединените щати ще пуснат първото в света съоръжение за обогатяване на уран с помощта на лазери. Това ще осигури евтино гориво във всякакъв обем, според очакванията на енергийните експерти.

Обогатяването на естествен уран и отпадъци с помощта на лазери е много по-евтино отколкото с центрофуги и може напълно да осигури необходимото гориво за американската ядрена енергетика. Първият лазерен модул за обогатяване на уран – Global Laser Enrichment (GLE) на едноименната компания – излезе от фазата на тестови изпитания и ще бъде доставен на място за практическо използване в САЩ. Инсталацията е разработена и тествана от австралийската компания Silex Systems, съобщи World Nuclear News.

Днес ядрената енергетика на САЩ е критично зависима от доставката на обогатен уран от Русия. Освен това всички бъдещи перспективни американски ядрени реактори, които ще се нуждаят от гориво HALEU (висококачествен нискообогатен уран), зависят от руските доставки. Компанията Global Laser Enrichment, създадена за работа в САЩ от австралийската Silex Systems и канадската Cameco, иска да скъса с тази зависимост. По необходимост в проекта се включиха и местни играчи като General Electric, който привлече дългогодишния си партньор – японската Hitachi.

Съгласно плана, GLE трябваше да построи завод за обогатяване на уран в Уилмингтън (Северна Каролина, САЩ) с помощта на лазерни системи. Обещаната производителност на централата беше от 3,5 до 6 милиона EPP/година (работни единици за разделяне, които за по-лесно разбиране на мащаба условно могат да бъдат приравнени към килограм гориво). Ако всичко вървеше по план, САЩ щяха да получат мощна сепарираща инсталация с много ниска цена, която дори би им позволила да претендират за световно лидерство в тази област. Но не се получи.

В края на 2019 г. General Electric и Hitachi, разочаровани от проекта, продадоха дяловете си в GLE на основателите – Silex Systems (51% от акциите) и Cameco (49%). В самата Австралия със закон е забранено обогатяването на уран и изграждането на ядрени реактори. Въпреки това технологията продължи да се развива и Silex Systems успя да създаде пилотна инсталация, близка до комерсиалната, която с участието на американците беше тествана в експлоатация през последните 8 месеца. Сега модулът ще бъде изпратен в САЩ за инсталиране в съоръжението на GLE в Северна Каролина.

„Това е важен крайъгълен камък за технологията за обогатяване на уран на Silex, която демонстрира способността на нашите лазерни системи да работят надеждно в търговски мащаб за дълго време“, каза управляващият директор и главен изпълнителен директор на компанията – Майкъл Голдсуърти.

В момента модулът се извежда от експлоатация и се пакетира за изпращане до съоръжението на GLE в Уилмингтън, Северна Каролина, където се очаква да бъде инсталиран преди края на тази година. Успоредно с това Silex Systems произвежда допълнителни идентични модули на лазерна система, необходими за търговски демонстрационен проект, като всички те ще бъдат доставени в Уилмингтън до края на 2023 г.



Според плановете на GLE, комерсиален пилотен демонстрационен проект трябва да заработи до средата на 2020 г., след което времето за мащабно внедряване ще бъде оценено по-точно. Като цяло търговските операции се очаква да започнат през 2027 г. в зависимост от пазарното търсене и други фактори.

Проектът SILEX (Separation of Isotopes by Laser EXcitation) се корени във военната ядрена програма на Южна Африка. След ядреното разоръжаване на страната лазерната технология отиде в Австралия и на нейна база беше създадена компанията Silex Systems Ltd..

Коментар