Половината начинаещи ИТ специалисти получават до 1500 лв.

Дори начинаещите ИТ специалисти могат да се похвалят с по-високи заплати от работещите в останалите сектори (снимка: CC0 Public Domain)

Средната брутна заплата в ИТ сектора е 2,5 пъти по-висока от общата средна заплата за страната, според данните на Националния статистически институт за септември 2022 г., или 4276 лв. Несъмнено ИТ секторът е привлекателен с високите си възнаграждения, но зад цифрите остават скрити много нюанси.

Национално проучване за удовлетвореността от работното място, инициирано от Career Show, разглежда перспективите за развитие в ИТ сектора. Анализът на резултатите разкрива интересни детайли за размера на заплащането на ИТ специалистите в България и темпа на ръст на заплатата с натрупаните години опит.



Според данните, половината начинаещи ИТ специалисти получават нетна заплата до 1500 лв. Въпреки това нивото на удовлетвореност на младшите специалисти е високо, а с натрупването на професионален опит ИТ експертите стават по-склонни да сменят работата си за по-добра оферта.

Въпреки че средното брутно месечно възнаграждение в сектора е 4 276 лв., ИТ специалисти с до 1 година опит разбиват схващането, че заплащането в сферата е завидно още от началото на кариерния им път. Над 90% от начинаещите ИТ специалисти отбелязват, че получават заплата по-ниска от средната за сектора. Нещо повече, близо половината от тях (43%) са отбелязали, че получават месечна заплата до 1500 лв.

Все пак, в сравнение с останалите индустрии, дори начинаещите ИТ специалисти могат да се похвалят с по-високи заплати. Ако 43% от тях получават заплата до 1500 лв., при начинаещите експерти в другите сектори този процент е значително по-висок – 76%.

Специалистите в ИТ сектора имат най-добри перспективи за ръст на заплатата с натрупаните години опит, сочи проучването. Докато едва 10% от начинаещите специалисти получават средно или над средното възнаграждение за сектора, само след 2 години натрупан опит, процентът нараства на 34%. При 5 години трудов стаж в сферата 63% от анкетираните получават средната за сектора заплата или по-висока. За най-опитните ИТ експерти – с над 10 години опит – този процент е вече над 75%.

При анкетираните експерти от други сектори, размерът на заплатата нараства със значително по-бавни темпове.



Данните от проучването сочат още, че ИТ специалистите и специалистите по Човешки ресурси са най-удовлетворени от условията на труд в компанията си. Въпреки това над 80% от анкетираните ИТ специалисти са посочили фактор, който би ги мотивирал да сменят работата си. Като най-чести причини те отбелязват по-високото възнаграждение и по-спокойната работна среда.

Коментари по темата: „Половината начинаещи ИТ специалисти получават до 1500 лв.”

добавете коментар...

  1. Фофу

    :o) 17/11/2022 11:57 Не знам защо се връзвам по темата, но съм израсъл на село и 70,80-те хората все още имаха овце. Ние също.

    Системата работи / ше така- хората си дават овцете пролета на овчаря, който ги поема и до сланите или снега на есента ги държи в овчарник на полето. Сутрин ги изкарва, на обяд и вечер ги връща за водя, почивка и доене. Ако овцата е имала агънце през зимата, то също си върви с нея. То след около 3-4 месеца вече си пораства и става неразличимо. Изключая тези който хората си избират за Гергьов ден.

    Та овчаря и помощници ги доят всеки ден и собствениците поотделно идват да си вземет млякото. Има си график кой кога и колко дни ще идва на според броя овце и колко мляко са дали.
    Собствениците помагат също с каквото могат и носят и храна за персонала. И пийване (много важно), като всеки човек гледа баланса, хем да носи в повечко, че да са доволни и да доят по старателно, хем да не пляснат в кофите преди да е свършило доенето.

    Неасен хората си плащат (ако междувременно овчаря не е поискал междинни плащания) и си ги вземат пак в къщи.

    Предполага се също, че овцата е оплодена от един или няколкото овни които си има в стадото и някъде янури февруари ще има агънце. За това се разчита на думата на овчаря.

  2. Истина

    опаа забраих и дизайнерите изчезнаха яко дим и пак програмистка работа – а и деплойери и психиатрите и психоаналитици – а и онова каране на хората дето не са виновни че няма 13та заплата или бонус?
    До тука 11 длъжности са програмистка работа и половината поне ги има в изискванията по джобс сайтовете а останалите са за подразбиране – а и имаше и ДБ админи и оптимизатори, тийм и тек лийдс – към 15 отиват и то на пръв поглед.
    Плоска структура от 20 програмиста и 50 шефа

  3. Истина

    А бе какво да се лъжем :
    Има ли дев-опс – няма – има ли QA и testers – не – а шефовете бачкат ли и те – НЕ ами обез админите кога изчезнаха ами интегратори, билдери съпорт, проджект – продукт мениджъри те какво работят освен клатинетика с секлецарки е и ХРта?
    Всички тез дейности освен скапаните облаци са програмистка работа какво ми говорите за 3-4 заплати МРЗ онея с МРЗ немат и гимназия завършена без да са бутнали нещо.
    Целата държава е кОрЪпция – от кОр и UP(english) – и не онез не променят държавата а посоката на кинтите в техните джобове.
    Айде да свалите картите и да кажете каква ви е далаверката?
    А и тез без опит пропиляват кинтите като оня без коса –
    Много пари съм дал за пячка и жени НО съм дал много и за глупости- Вини Джонс.

  4. :o)

    Предполагам е 100 лева на отгледана и продадена овца 🙂
    Демек за сезона 🙂
    Иначе незнам на кой ще му се върже сметката да ги гледа
    При тия режийни и цени и на фураж…

  5. Фофу

    Баце и Овчо, хайде леко помислете и уточнете дали тези пари са за месец или целият сезон, който обикновено е от март до октомври – прибл. 8 месеца. Че ако е за месец … не че разбирам, но ми изглежда, че тая овца ще излезе малко златна. Дори и за 6 месеца сезон ще излезе 600 до 720 лв ??!!

  6. Йордан

    1500лв въобще не са малко – това са две минимални заплати. В другите сфери хората работят години наред, за да достигнат това ниво на заплащане.

  7. Гацо

    охххх ще гръмна …начинаещите експерти ?!?! Наистина ли ? Добър оксиморон.

  8. Овчо

    Тук в село Долен Главанак взимат по 120лв на овца – при 30 овци , сметай колко взима на месец.За кво му e на човека AWS или JS

  9. Баце

    Добре е , овчарите в с.Големаново взимат повече – по 100лв на овца

Коментар