Бихте ли дремнали във VR стая за сън?

VR световете вече предлагат и с”стаи за сън”, където аватарите се гушкат заедно в тишина и покой за “социално спане” (снимка: CC0 Public Domain)

Виртуални стаи, но не за телеконференции или гейм-партита, а за социално спане – това е най-новият хит във виртуалните пространства днес. Посетителите на тези виртуални стаи за сън нахлузват своите VR хедсети, след което си избират пространства според обстановката, вида музика, осветеността и чувството за общуване с други хора. Там те си позволяват да спят, докато аватарите им се „гушкат“ виртуално.

…В далечината свири тиха чил-музика. Падащи звезди прорязват искрящата галактика. Напук на физиката Таня витае в космоса, изтегната по гръб. Отпусната, тя се прозява и протяга, а после удря с юмрук възглавница, която се търкаля наоколо.

Това, разбира се, не е реално. Не е и сън. Таня се изтяга на шезлонг в дома си. На главата ѝ има VR хедсет. На практика тя е в една от многото „стаи за сън“ на платформата за виртуална реалност VRChat – виртуални пространства, където хората могат да се отпуснат и дори да спят със своите VR хедсети на главите си.

Уютен „анклав“

VR стаите за сън стават популярни сред хората, които страдат от безсъние или самота. Тези онлайн канали предлагат уютни „анклави“, където непознати хора могат безопасно да намерят покой и компания.

Всяка VR стая за сън е създадена, за да предизвиква спокойствие. Някои имитират плажове и къмпинги с огньове. Други пресъздават хотелски стаи или корабни каюти. Музикалният съпровод варира от релаксиращи ритми през звуци от природата до абсолютна тишина. Осветлението може да е всичко, като се започне от неонови диско-топки и се стигне до катраненочерна тъмнина.

Възможността хората да спят на групи може да бъде особено привлекателна за изолираните хора или самотниците, които искат да се чувстват не чак толкова самички. Такъв е случаят с Мидия Гарсия, която започнала социално спане преди почти година.

„Ходех да танцувам [във VR стая] до 3 часа сутринта и бях уморена, но не исках да напускам VR канала и да се разделя с приятелите си“. казва тя. Гарсия и компанията ѝ започнали да посещават уединени VR светове и след това да се гушват заедно във виртуалното пространство, позволявайки се да се отпуснат, почиват и заспиват.

По подобен начин Джеф Шверд открил стаите за сън по време на пандемията. Там намерил своята противоотрова срещу самотата. Казва, че обича да се гушка с непознати – виртуално, естествено – и че често използва технологии за проследяване на цялото тяло, което позволява на аватарите му да се движат в синхрон с реалното тяло, имитирайки усещането да бъдеш прегръщан.

Шверд споделя, че преживяването го кара да се чувства защитен и така му е по-лесно да спи. Намира атмосферата на спалните VR стаите за сън за релаксираща. „Любимото ми място за почивка сам е един тревист хълм с лагерен огън“, казва той. „Харесва ми да чувам пукота на огъня“.

Лек срещу безсънието

Компанията на други не е единствената причина хората да заспиват във VR пространство. Скот Дейвис използва стаи за сън VRChat няколко пъти седмично, за да се бори с безсънието си. „За мен е много по-лесно да спя във VR и това ми помогна да започна да спя по-качествено“, казва той. „Обикновено, извън VR, трябва да съм доста уморен, за да заспя. Но във VR мога да си легна и да заспя по-бързо, дори и да не съм уморен в началото.”

Затова се връща отново и отново във VR спалните. „Мога да се чувствам уверен, че контролирам съня си като човек, страдащ от безсъние“, казва Дейвис.

Това усещане за контрол е причината, поради която VR може да има терапевтичен ефект за хората с безсъние, казва Масимилиано де Замботи – невролог, който изследва съня в организацията с нестопанска цел SRI International.

„Ако имате безсъние, лягате си и мозъкът ви започва да се върти в омагьосан кръг. Имате притеснения и мисли и сърцето ви бие лудо. Не сте отпуснати и сте в състояние на възбуда, което ви пречи да заспите“, казва де Замботи. „От невронаучна гледна точка VR работи, защото можете да модулирате средата, в която се намирате, но имате „котва“ към реалността – и можете да се почувствате достатъчно сигурно, за да заспите“.

Проблемът е: ами ако преживяването не ви накара да се чувствате така спокойно и отпуснато? Възможностите някой да съсипе спокойствието не са никак малко.

Илюзорно спокойствие

Млада жена споделя, че един ден влязла в стая за сън и веднага чула глас на дете в ухото си. „Хлапето, което имаше аватар на робот, се опита и не успя да въвлече мен и един „средновековен рицар“ в разговор. Раздразнен, роботът изплува до ъгъла, където около седем аватара мирно си лежаха заедно, сякаш спящи. След това гласът на детето им се подигра: „Ще ви убия. Буквално ще ви убия”.

Добре известно е, че метапространството е пълно с непълнолетни потребители и всяко пътуване през стаите за сън може да потвърди, че децата се появяват обезпокоително често в тези пространства за възрастни.

Друга стая за спане, посетена от Таня, е изпълнена с детски гласове, говорещи испански и френски, разказва жената. „Качих се с асансьор до един „покрив“, където намерих ъгъл, осветен в червени светлини, с плюшени дивани. „Здравей, харесвам твоя аватар“, каза детски глас зад мен. Завъртях се, за да видя друг аватар – на робот, който разговаряше с нещо, което изглеждаше като плашило. „И аз харесвам твоя аватар — отговори мъжки глас. „Искаш ли да се гушкаме?“ Детето изплува и аз го последвах, обезпокоена“.

Шверд казва, че е виждал и деца в стаите за сън. „Определено идват непълнолетни и те са неудобство“, казва той. Все пак споделя, че повечето спални стаи са тихи и с „уважителна“ среда.

Преживяванията на нашата героиня Таня потвърждават, че в повечето случаи това е вярно. Някои спални стаи са празни и тихи. В други има аватари, сгушени един в друг, дълбоко заспали. Други пък са населени от групи от аватари, скупчени един до друг – будни, но тихи; някои шепнещи, други просто почиващи.

Таня често се чувства смутена, бродейки из тези пространства, мърморейки „Извинете“ и стараейки се да „стъпва на пръсти“, забравяйки, че за тях тя изглежда като просто още един аватар, плъзгащ се във виртуален свят.

В крайна сметка Таня казва, че така и не е успяла да спи във VR стая за сън, тъй като… слушалките на лицето ѝ създават дискомфорт.

Коментари по темата: „Бихте ли дремнали във VR стая за сън?”

добавете коментар...

  1. не

    Не няма начин и пари да ми дават.

  2. :o)

    ако й теглят една патка на героинята преди сън, съм сигурен че няма да има нужда от ВР 🙂

  3. koko

    Много луди 🙂

Коментар