Учените пресъздават 3D модели на обекти от техните отражения в очите 

Отражението на обекти в очите на човека може да послужи за тяхното 3D пресъздаване 
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологията Neural Radiance Field (NeRF) за преобразуване на двуизмерни изображения в триизмерни модели вече демонстрира своите невероятни възможности, но сега учени от университета в Мериленд, САЩ вдигнаха високо летвата, използвайки като изходни данни отражението на обекти в човешките очи. 

За да пресъздадат триизмерен модел, учените се нуждаят от снимка на човек с висока разделителна способност. Изходното изображението се мащабира, отражението в роговицата се подчертава – обръща се, цветът се обработва и се премахват артефактите, въведени от роговицата и изкривяванията, причинени от формата на окото. В резултат на това се изгражда 3D модел, разказва за процеса New Atlas. 

Разбира се, качеството на този модел далеч не е идеално – в някои случаи е възможно да се идентифицират обектите без дребни детайли и е необходимо специално осветление, за да работи алгоритъмът ефективно.

Освен това най-добрите резултати са получени с помощта на компютърни симулации – със симулация на човешкото око и интериора. Задачата е донякъде опростена поради факта, че геометрията на роговицата при повечето възрастни е приблизително еднаква. 

Рано е да се съди за приложението на технологията, ако изключим сценариите от шпионски филми. Учените са експериментирали с технологията към клиповете на Майли Сайръс и Лейди Гага, но резултатът е скромен: в очите на първия се отразява осветително устройство, а на втория – нещо като човешки торс. 

Коментар