IBM прави от японска компания аналог на TSMC

Предприятието на Rapidus в Япония ще произвежда чипове по най-модерните технологии
(снимка: Rapidus Inc.)

ИТ гигантът IBM е решен да помогне на японския консорциум Rapidus да се превърне в производител на чипове по договор от световна класа. Наскоро компанията предостави на японците своя 2-нм процес, а сега им помага в подготовката за серийно производство, което трябва да започне през 2027 г.

Изпълнението на амбициозния план в крайна сметка ще доведе до появата на „японска версия” на TSMC – най-големия производител на чипове по договор в света, отбелязва Блумбърг.

В края на миналата година тайванската TSMC контролираше повече от 55% от световния пазар на услуги за производство на чипове по договор, Samsung заемаше 16%, а останалите осем най-големи производители заедно притежаваха малко над 25%. Играчите извън челната десетка си поделят 3,4% от пазара.

Консорциумът Rapidus, който се финансира от няколко големи японски корпорации, планира да похарчи около 35 милиарда долара, за да овладее производството на 2-нм чипове. IBM достави на своя партньор ключова производствена технология, която позволява изготвяне на чипове по 2-нм и по-тънки процеси на базата на нов транзистор със силициев нанолист с кръгъл гейт (GAAFET).

Инженери на Rapidus вече са изпратени в центъра IBM Albany NanoTech Complex в САЩ, за да проектират линии за масово производство на 2-нм чипове, докато се изгражда заводът на компанията в Япония.

Междувременно, Samsung Electronics също използва технологиите на IBM в областта на литографията, но с появата на Rapidus американският „донор” дава приоритет на японците.

„За 2-нм технология ние фокусираме усилията си върху Rapidus и инвестираме огромно количество ресурси в този проект, дори ако за това трябва да пожертваме капацитет, който може да се използва за изследвания в други области”, казва главният инженер на IBM Япония – Норишиге Моримото. „Искаме Rapidus да успее. Искаме това да допринесе за стабилно снабдяване с чипове, от които ние и светът имаме нужда”.

IBM е готова да помогне на Rapidus за укрепване на отношенията ѝ с други компании. По думите на Моримото, дори Samsung и TSMC няма да възразят срещу навлизането на трети играч на пазара, който може да предложи най-новата литография на клиентите.

Факт е, че сега конкурентите не са в състояние да отговорят на търсенето, те просто карат клиентите да чакат и ако Rapidus изтегли част от опашката, това няма да създаде проблеми за TSMC и Samsung.

Ръководството на TSMC вече заяви, че не вижда конкурент в Rapidus, тъй като японският производител ще се съсредоточи върху обучението на инженерни кадри за националната полупроводникова индустрия. Размерът на бизнеса на Rapidus ще бъде доста скромен и няма да представлява заплаха за TSMC, смятат от тайванската компания.

Коментари по темата: „IBM прави от японска компания аналог на TSMC”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Едно изречение с по-малко от три грешки не може да напише, но знае кои са господарите на японците и плановете им. Евала.

  2. .

    япония с първо качествени човешки ресурси някак кък да бъде оставен на произвола на съдбата си. тия номера са за пълния контрол и ефективното ескплоатиране на японците от господарите си.

Коментар