Бизнесът се радва на AI, но има ли подходящ хардуер?

Немалко ИТ отдели споделят, че им е трудно да се справят с бързите темпове на иновациите в изкуствения разум (снимка: CC0 Public Domain)

Много от бизнес-организациите по света искат да впрегнат в полезна работа изкуствения интелект, но се опасяват, че не разполагат с необходимия за целта мощен хардуер. Липсата на подходяща инфраструктура може да забави положителните ефекти от AI.

Ще са нужни няколко години, за да могат предприятията да наваксат в хардуерното развитие, необходимо за извличане на максималния потенциал на изкуствения интелект, сочи онлайн проучване, проведено сред 2500 лица, вземащи решения в областта на ИТ. То бе проведено от Edelman Data & Intelligence по възложение на AMD.

AI системите се обучават върху големи набори от данни. За целта те работят върху мощни изчислителни конфигурации с графични процесори, благодарение на което се изграждат моделите на данни. Впоследствие моделите се използват в подкрепа на вземането на решения при AI приложения в реалната бизнес-дейност.

Проучването на AMD установи, че въпреки някои колебания относно сигурността и схващането, че обучението на работната сила би било обременяващо, организациите, които вече са внедрили AI, виждат положителни ефекти от това. Онези, които се бавят, рискуват да се окажат изоставащи. AMD казва, че от организациите, даващи приоритет на внедряването на AI, 90% споделят, че вече регистрират повишена ефективност на работното място.

Като цяло проучването разкрива, че повече от две трети от ИТ лидерите вярват, че технологията с AI ще направи работните процеси и самите служители по-ефективни. Три четвърти са оптимисти, че AI може да им помогне да постигнат повече, да облекчат работното натоварване и да управляват сигурността по-ефективно.

Но докато ИТ лидерите виждат позитивно потенциално въздействие на AI-решенията за своите организации, нивата на организационна готовност варират драстично. Например, на някои ИТ отдели им е трудно да се справят с бързите темпове на иновациите в изкуствения разум.

По-малко от половината (48%) казват, че вече са използвали обработка на естествен език в организацията си. 47% все още не са експериментирали със системи за лицево разпознаване. Над една трета (36%) не са внедрили какъвто и да е софтуер за автоматизация на процеси.

Темпото на развитие на изкуствения интелект влияе и върху готовността и желанието на организациите да възприемат модерната технология. Близо половината (46%) от световните ИТ лидери казват, че техните организации не са готови да внедрят AI. Само 19% смятат, че тяхната организация ще даде приоритет на AI през следващата година. Други 44% прогнозират период между една и пет години за тази цел.

Повече от половината (52%) от ИТ лидерите казват, че техните организации нямат ИТ инфраструктура, за да се справят с работните натоварвания на AI алгоритмите. Мнозинството от ИТ лидерите смятат, че ще са нужни до пет години, за да се вгради напълно AI в предприятията. За мнозина най-голямата грижа е необходимият хардуер за инсталиране и обучаване на AI моделите.

Според AMD, освен облачния AI за предприятията би било от съществено значение да разполагат и със специален AI алгоритъм за мобилните компютри. То би било ценно допълнение в помощ на навлизането на AI приложения на работното място. Тъй като AI алгоритъмът в такъв случай би се изпълнявал локално на компютъра, ще е добре да има и специален AI процесор, смята AMD.

„Има много ползи от това да бъдеш сред първите, които възприемат AI“, каза Матю Унангст, старши директор на дивизията за работни станции в AMD. „ИТ лидерите виждат предимствата на решенията, поддържащи AI, но техните предприятия трябва да очертаят по-ясно фокусиран план за внедряване. В противен случай рискуват да изостанат от пазара“.

Коментар