Европейските финтех инвестиции с рязък спад

Във финансовия свят банкирането на дребно и застраховането са главните сектори-кандидати за възприемане на генеративните AI алгоритми (снимка: CC0 Public Domain)

В цяла Европа инвестициите в технологии, свързани с финанси, са намалели драстично – с цели 70% през първите шест месеца на тази година. Анализаторите предвиждат „дори още повече болка“ за сектора. Причината е, че инвеститорите са решени да предприемат „по-дисциплиниран подход“ към парите си. Въпреки кризата в крайна сметка надежда има: предстои по-зряло и устойчиво бъдеще, констатират пазарните наблюдатели.

Общите инвестиции на европейския финтех пазар – включително големите центрове като Обединеното кралство, Франция и Германия – са възлезли на 4,6 милиарда евро през първите шест месеца на 2023 г. Това е шокиращо малка сума на фона на регистрираните 15,3 милиарда евро за същия период миналата година, според доклад на Finch Capital. Същият анализ разкрива, че американските инвеститори намаляват активността си.

Бумът на финтех сектора през последните няколко години до голяма степен се дължи на популяризирането на финансовите технологии, насочени към индивидуалните потребители. В доклада на Finch обаче се казва, че засиленият фокус върху финтех решенията от типа „бизнес-към-бизнес“ (B2B) е тенденция, която ще се развива трайно в обозримо бъдеще. „Тъй като плащанията и отвореното банкиране се консолидират, сега регулаторните технологии водят до увеличаване на ентусиазма в B2B финтех сектора“.

В разбора на Finch се казва още, че сложността, с която се сблъскват компаниите, отговарящи на правилата за познаване на клиента и законодателството срещу прането на пари, в съчетание със засиления правителствен надзор, е формула, която е довела до подновяване на интереса от страна на инвеститорите.

Интересно наблюдение е нахлуването на изкуствения интелект и в тази сфера. Анализаторите добавят, че банкирането на дребно и застраховането са главните сектори-кандидати за възприемане на генеративните AI алгоритми. Очаква се на свой ред това да увеличи B2B финтех инвестициите.

Констатацията, че B2B финтех инвестициите ще нарастват, се подкрепя и от скорошно проучване на East & Partners за софтуерната фирма за финансови услуги Finastra, което установи, че три четвърти от банките планират да работят средно с три компании-партньори от финтех сектора в следващите 18 месеца.

Установено е, че в световен мащаб над половината (56%) искат да се включат във финтех платформи, като само 6% предпочитат да изграждат свои собствени, вътрешни такива. В Европа картината е още по-крайна. Според данните, 73% от финансовите институции искат да се свържат с финтех платформи – и само 5% възнамеряват да си ги изградят сами.

„От средата на 2022 г. наблюдаваме повишаване на инвестиционната дисциплина на публичните и частните пазари, което води до по-малко финансиране, съкращения, по-малко IPO, надпревара в качеството и фокус върху капиталовата ефективност,“ коментира Радбут Влаар, управляващ партньор във Finch Capital. „Това ще продължи да бъде болезнено през следващите 12 месеца, но ще доведе до по-здравословна и устойчива екосистема за стартирането на млад бизнес, за наемането на кадри и за самите инвеститори“.

В резултат на настоящите предизвикателства, според Влаар, ще се радваме на по-зрял и устойчив финтех сектор. „Миналогодишното сътресение със спадащите оценки, забавяне на набирането на средства и затварянето на изходния прозорец беше болезнено, но необходимо. Консолидацията и по-конкурентните инвестиционни потоци, съчетани с все още значителни нива на неизползван капитал, ще донесат зрялост на финтех сектора. Това ново нормално ниво на активност демонстрира пренасочването на финтех екосистемата към дългосрочна устойчивост срещу краткосрочни печалби“.

Коментар