Заработи първата геотермална централа с хоризонтални шахти

Уникалната геотермална електроцентрала с хоризонтални шахти в щата Невада
(снимка: Google)

Център за данни на Google в американския щат Невада е започнал да получава електричество от първата по рода си геотермална централа с хоризонтални шахти, съобщи интернет гигантът.

Електричеството се генерира от вода, загрята до почти 200 ℃, издигната от дълбочина над 2 км. За да се осигури непрекъсната работа на електроцентралата с номинална мощност 3,5 MW, е трябвало да се пробият хоризонтални кладенци.

Уникалният проект е реализиран, благодарение на двугодишно сътрудничество между Google и стартъпа Fervo Energy. Успешното пускане и експлоатацията на централата ще направят възможно изграждането на подобни инсталации в много кътчета на Земята.

Опитът, необходим за изграждане на електроцентралата, е заимстван от нефтени работници, за които хоризонталните сондажи не са новост. Хоризонтална шахта с дължина 990 м с поставена вътре обсадна тръба с диаметър 17,78 см позволява да се създаде постоянен и равномерен поток от вода, загрята до 191 ℃, със скорост 63 л/сек.

Преди реализацията на проекта на Google и Fervo никой не е мислил сериозно за генериране на електрическа енергия от геотермални източници с хоризонтални шахти. Инсталацията показа, че идеята е работеща и може да бъде възпроизведена на други места.

По-рано Fervo заяви, че ако успее в този проект, ще построи дори по-голяма геотермална електроцентрала в Юта. Планът предвижда осигуряване на чиста енергия за една четвърт от жителите на щата или около 300 хиляди домакинства.

По хоризонталния канал с тръбата са положени оптични кабели, които служат като сензори за потока, измерват температурата и динамиката на преминаване на водата. Параметрите на сондажа се наблюдават непрекъснато, денонощно.

Произведената енергия също се доставя в стабилен режим 24/7 по всяко време на годината, независимо от времето. Тя може да бъде допълнение към слънчевата и вятърната енергия, като изглажда пиковете на търсенето и непостоянния характер на тези възобновяеми източници.

Коментар