След влизането в ЕС: бум на заетите в ИКТ, при срив на трудовия пазар

ИКТ е една от малкото индустрии, която устоя на неумолимите процеси на трудова миграция
(снимка: CC0 Public Domain)

През 2007 година България стана член на Европейския съюз. Какво се е случва с пазара на труда в страната и в частност в индустрията на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) 15 години по-късно?

За пет години до влизането на България в ЕС, периода 2002-2007 г., ИКТ индустрията в страната е загубила 2 299 заети. И това е последният петгодишен период в най-новата ни история до настоящия момент, когато технологичния бизнес губи работни места, сочи анализ на CBN Pannoff, Stoytcheff.

За същия период от пет години (2002-2007) работната сила в България се увеличава с 243 800 човека. И това е последният петгодишен период в най-новата ни история до настоящия момент, когато работната сила в страната расте.

През 2007 страната ни стана член на Европейския съюз. Какво се е случи с пазара на труда 15 години по-късно? ИКТ индустрията изпраща 2022 година със 102 600 заети повече спрямо 2007, което е ръст от уникалните 265%. Същевременно пазарът на труда в страната се е сринал с 201 900, или спад от 6% за периода 2007-2022.

ИКТ в България е една от малкото индустрии, която не само устоя на неумолимите процеси на трудова миграция, застигнали страната, но успя да възроди увереността в интелектуалната сила и потенциал на нацията, отбелязва CBN. Инвеститори от 51 държави привлече технологичният ни сектор, въпреки малкия си мащаб на световната сцена.

Само за периода 2012-2017 ръстът на заетите в българския ИКТ сектор е 99%. Индустрията влиза в новата рискова 2024 година като №1 в България най-малко в четири важни за бизнеса, стандарта на живот и финансите на държавата направления, а заетите в нея са призовани да посрещнат почти еднолично големи задължения в бюджетни приходи и социални фондове, отбелязва CBN.

Коментари по темата: „След влизането в ЕС: бум на заетите в ИКТ, при срив на трудовия пазар”

добавете коментар...

  1. :)

    Държавата всъщност по никакъв начин не помага на нито една индустрия. Майкрософт като искаха да слагат дейтацентър в БГ, една партия на една мутра директно си поиска няколко милиона и …дейтацентъра им отиде в Гърция. България не е изгодна за никой от големите играчи. А като гледам навън какви съкращения започват в редиците на ИТ, като нищо ще ни застигне и нас …САП-а вече почнаха да реват и да се оглеждат за други предизвикателства.

  2. Админ

    Добрата новина е че много сериозен процент от младежите се ориентират към индуструята (спред сина ми 2-ма от 5), така че все още има значителен потенциал за разтеж. Пък тук приницпа е “колкото повече, толкова повече”. При повече “батковци” – повече обучени “зайци”. Да, ИКТ вече може да се смята за укрепнал клъстер с добра перспектива. Малката подробност е че в сметката на ИКТ влизат и изнесените услуги (прословутите кол центрове). Не че е лошо, но мащаба не е като цитирания. Но пък добре синергират.

    ВЪПРОСЪТ е защо шиб..та държава толкова стопира останалите индустрии? Енергетика на първо място, но не само. ВЕИ, когато се случват е ВЪПРЕКИ, а не с помощта на държавата. Ако е за туръзъм – о да, ще им намалим ДДС-то, но ако е ВЕИ – бой докато шава. БГ няма НИТО ЕДИН ветропарк!

    Може би единствения друг сктор, който се развива добре е авто-индустрията. Лошото е че там сме на 1-вия етаж, т.е. с най-ниската добавена стройност от веригата. Има изключения разбира се, но има много за правене.

    За добро или лошо, временно или не, отбранителния сектор също подскочи сериозно. За едни сватба, за дуги – брадва, но това е зловещата логика на живота. Хубаво би било БГ да вземе добро място в очертаващите се десетилетия на високи отбранителни бюджети в цяла Европа. Да не стане така че внасяме 10 пък изнасяме 5.

Коментар