Древният мейнфрейм се нуждае спешно от нови специалисти

Повечето специалисти по мейнфрейм са над 50 години, а наследената платформа продължава да се ползва в много области (снимка: IBM)

Големите изчислителни машини, известни като мейнфрейми, все още се продават и използват за критично важни приложения. IBM не изоставя своята наследена платформа и влага сериозни усилия да привлече нов таланти към нея, тъй като сегашните специалисти по мейнфрейм са предимно пенсионери.

Търсенето на мейнфрейми бързо намалява на фона на развитието на облаците. IBM е една от малкото компании, които все още ги произвеждат. Но мейнфрейм специалистите стават все по-малко и повечето от тях са над 50 години. Мнозина от тях планират да се пенсионират скоро. В опит да се справи с недостига до кадри, IBM стартира няколко инициативи за обучение на специалисти по мейнфрейм, съобщи The Register.

Мейнфреймът е голям, високопроизводителен компютър, предназначен да решава задачи с интензивно използване на ресурси, пакетна и онлайн обработка на транзакции. Такива компютри се използват в различни области, включително в публичния сектор. Например, мейнфрейми са в основата на полицейската платформа на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство.

Мейнфрейм технологията е много древна, според съвременните стандарти – IBM пусна първия си мейнфрейм, наречен System 360, през 1964 г., преди 60 години. Сега компанията се опитва да популяризира модерни мейнфрейми от серия Z.

Инициативите на IBM

За да предотврати тоталния недостиг на специалисти, IBM стартира две инициативи за обучение на нови експерти. Първата е Mainframe Skills Council – форум, който обединява организации, заинтересовани от поддържането на квалифицирана работна сила за мейнфрейм платформата. IBM казва, че в инициативата ще участват нейни клиенти, индустриални партньори, академични среди и почти всеки, който се интересува от развиване на умения за мейнфрейм.

Сред първите участници в новосъздадената организация са Broadcom, Academic Mainframe Consortium, Albany State University, DNB Bank, HoGent University, M&T Bank, Northern Illinois University и Rocket Software. От известно време Broadcom наистина участва в света на мейнфреймите. Наскоро компанията придоби Computer Associates, ключов играч на пазара на мейнфрейм софтуер.

Втората инициатива е представена под формата на готов уеб ресурс, на който IBM е публикувала няколкостотин материала, свързани с мейнфрейми – те могат да бъдат полезни на специалистите за самообучение. Проектът е наречен IBM Z Mainframe Skills Depot.

Мейнфреймите са една от областите на дейност на IBM и компанията е силно заинтересована да гарантира, че има достатъчно специалисти, които могат да работят с тях и да ги обслужват. В днешния свят мейнфрейм компютрите се използват в банкирането, производството, авиокомпаниите и други области.

Но в началото на 2024 г. повече от 60% от мейнфрейм специалистите вече са отпразнували своята 50-годишнина, отбелязва Tge Register. Самите мейнфрейми също не могат да бъдат наречени ултрамодерно решение – те са на пазара от десетилетия и на фона на съвременните технологии изглеждат за мнозина нещо древно.

Облакът подрива мейнфрейма

Позициите на мейнфрейма се подриват основно от облачните изчисления. Все повече компании изоставят собствената си скъпа ИТ инфраструктура и започват да използват услугите на облачни доставчици. Изкуственият интелект, който се развива с гигантски темпове през последните години, нанася не по-малък удар върху мейнфреймите.

Виждайки ситуацията на пазара, младите специалисти ще се стремят към облаците и изкуствения интелект. Това несъмнено ще затрудни привличането на млади служители, които да заменят ветераните в мейнфрейм индустрията.

Според самата IBM, в днешния свят компаниите все още имат нужда от мейнфрейм експерти. 32% от компаниите, които ги използват, са наели от 11 до 20 такива специалисти през 2023 г., а 35% са наели над 20 служители. 91% от компаниите са заявили, че планират да инвестират в мейнфрейм ИТ екипи и да наемат нови таланти през следващите една или две години.

Но световната практика като цяло е в обратна посока. Показателно е решението на японската компания Fujitsu, един от най-големите производители на мейнфрейми в света. Тя обяви, че постепенно ще излезе от бизнеса с подобен „хардуер” – ще сглоби последния си мейнфрейм през 2029 г. и ще поддържа произведените машини Fujitsu до 2035 г.

Изкуственият интелект може да замени липсващите кадри

Но дори ако мейнфреймите издържат на атаката на облака, планът на IBM да увеличи броя на специалистите може да не даде желания резултат. Анализаторът Рой Илсли от Omdia не крие скептицизма си по отношение на тези идеи. Според него, изкуственият интелект може да замени специалистите по мейнфрейм.

През 2020 г. IBM поде инициатива за възраждане на древния език за програмиране COBOL, който се появи преди повече от половин век и беше отдавна забравен от всички. На него е написано голямо количество критичен софтуер, но днешните програмисти искат да пишат на съвременни езици и не се интересуват много от технологиите от средата на 20-ти век.

IBM, очевидно, разбира много добре, че няма да е възможно да привлече вниманието на настоящите програмисти към COBOL в присъствието на Python, Java, Rust и други прогресивни езици за програмиране. През 2023 г. компанията реши да поеме по различен път и създаде специален софтуер, базиран на изкуствен интелект, който превежда COBOL код в Java код.

Коментар