Няма достатъчно кадри за чип индустрията

САЩ са изправени пред недостиг на специалисти за полупроводниковата индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската полупроводникова индустрия се бори да наеме, както и да задържи персонал, докато увеличава капацитета си за производство на чипове, за да намали зависимостта от чуждестранни доставки.

Човешката сила се оказва предизвикателство за съживяване на полупроводниковата индустрия, казват консултантите от McKinsey в последния си доклад за сектора. Компаниите за производство на чипове се борят не само да запълнят работни места, но и да предпазят настоящите си служители от напускане. Над една трета от анкетирания персонал сериозно обмисля да напусне настоящия си работодател, твърди проучването, данни от което публикува The Register.

Разрастването на полупроводниковата индустрия в САЩ, подхранвано от $52 милиарда държавни субсидии по Закона за чиповете,  означава, че са необходими повече работници за изграждане и експлоатация на заводи за производство и опаковане на чипове.

Проучване на Асоциацията на полупроводниковата индустрия, огласено миналата седмица, прогнозира, че 28% от всички усъвършенствани чипове може да бъдат произведени в Америка до 2032 г., което е възможно само с наемане на още хиляди работници.

Става все по-трудно да се попълнят отворените позиции в индустрията, които нараснаха от 7 900 през 2020 г. на 24 700 през 2022 г. Обявите за работа също остават отворени по-дълго от нормалното; през 2022 г. средното време, останало отворено за инженерни работни места, е 26 дни, а за технически работни места е 28 дни.

Високата “средна продължителност на живота” на свободните работни места не беше непозната преди Закона за чиповете – тя се измерваше с 20 дни или повече почти всяка година от 2014 г. насам. Като се има предвид, че от 2021 г. има много повече свободни работни места отколкото преди това, средното време за свободни работни места за позиция не изглежда много лошо.

По-големият проблем може да е нарастващият брой служители, които обмислят да напуснат. В проучване от март 2023 г. McKinsey установи, че за 53 процента от служителите е имало поне малка вероятност да напуснат работата си, докато през 2021 г. само 40 процента са мислили за напускане.

Липсата на напредък в кариерата, на гъвкавост на работното място и на подкрепа са три от най-честите причини за напускане. Мнозина също се оплакват, че не им плащат достатъчно, че работят твърде много или дори работните им места не са безопасни. Със сигурност има задълбочени доклади за заводите на TSMC в САЩ, където персоналът се натъква на културни и професионални бариери.

Дори ако фирмите могат да наемат персонал, който да замени напускащите служители, има риск това да влоши качеството на работата, тъй като ветераните отнасят със себе си и своя опит, предупреждава докладът.

McKinsey посочва, че инвестициите в различни програми за развитие могат да помогнат за привличането на нови таланти в индустрията. Законът за чиповете вече заделя пари за тази цел, като се фокусира особено върху технически роли и работни места, които не изискват бакалавърска степен – те представляват 60 процента от новите позиции в полупроводниковата индустрия.

Докладът предлага ориентирани към образованието решения, като например създаване на програми за сертифициране в обществени колежи и търговски училища, както и на партньорства с образователни институции. Достигането до ученици от средното училище също се посочва като добра тактика.

Нищо от това обаче не е особено ново в доклада на McKinsey, тъй като Националната стратегия на Белия дом за изследване на микроелектрониката повдига много от тези точки. Дори с всички инвестиции, докладът прогнозира, че все още ще има недостиг на работна ръка в дългосрочен план.

„Производството на полупроводници очевидно има належащи проблеми с талантите, които трябва да реши, за да реализира напълно целите на историческите инвестиции и огромните капиталови разходи”, се посочва в доклада. „Ще трябва да се разгърне много по-широка гама от инициативи за сътрудничество”.

Едно потенциално решение може да бъде наемането на работници от чужбина, което TSMC опита със своята фабрика в Аризона, когато местната работна сила пресъхна. Но използването на тайвански работници силно раздразни американските служители, принуждавайки TSMC да отстъпи и да използва чуждестранни таланти само ако имат необходимия и специален опит.

Изглежда, че няма нито едно добро решение за справяне с недостига на работна ръка за американската полупроводникова индустрия и това може да застраши амбициите на страната в производството на чипове, заключава McKinsey.

Коментар