Започват тестове на ИТ системата за Сочи 2014

ИТ система, обезпечена от 9000 сървъра, ще обслужва олимпийските игри в Сочи

ИТ система, обезпечена от 9000 сървъра, ще обслужва олимпийските игри в Сочи

Една година преди началото на олимпиадата в Сочи френският системен интегратор Atos започна тестове на ИТ системата, която ще отговаря за акредитацията на участниците, съхраняването на данните за състезанията и тяхното оперативно предаване към пресата.

Решението се състои най-общо от две части – едната е свързана пряко с управлението на игрите, а другата отговаря за разпространението на данните за състезанията. В състава на първата влиза софтуер, който съхранява данни за всички спортисти, решение за акредитацията на участниците, статистическа медицинска система с данни за инцидентите по време на игрите и програма за управление на кадрите, вкл. 25 хиляди доброволци.

Втората част от цялостното ИТ решение отговаря за разпространението на данни за игрите към пресата. Системата Omega съхранява и предава резултати от състезанията. Тези данни се доставят на коментаторите в рамките на 0,3 секунди след появата им. Информацията, в стандартен за олимпиадата формат, постъпва също в мрежата, информационните агенции и разпространителите на съдържание.

Софтуер myInfo+ позволява достъп от мобилни устройства до информация от рода на биография на спортистите, данни за медалите, график на състезанията, прогноза за времето и др.

В рамките на оставащата една година до началото на игрите в Сочи ще бъде моделирана работата на 70 тестови състезания и ще се проведат две технически репетиции, които проверяват различните възможни сценарии за развитие на събитията.

Изброените ИТ системи ще бъдат обезпечени от хардуерна база от 900 сървъра, хиляди мрежови устройства и 6,5 хиляди персонални компютъра. Изпитанията обаче ще бъдат проведени на значително по-малък брой устройства.

Коментар