Робот-автомобил превозва уморени пешеходци

Японското творение Ropits ще превозва по един пътник напълно автоматизирано

Японското творение Ropits ще превозва по един пътник напълно автоматизирано

Японската компания Hitachi лансира робот-автомобил за един човек, който може да се ползва на повикване в градовете. Ropits (Robot for Personal Intelligent Transport System) е подходящ за превозване на възрастни или просто уморени хора в пешеходни зони.

Идеята на разработчика е „колите” Ropits да бъдат разположени в различни точки на града. Желаещите да ползват услугите на робота, ще могат да го извикват с помощта на пултове, монтирани на улиците.

Системата се придвижва безопасно, като използва GPS навигация, както и набор от различни датчици и сензори. Влизайки в кабината, пътникът указва желания адрес и Ropits го завежда там, съобщи Дейли Мейл.

Макар и да изглежда неустойчив, роботът е надежден и сигурен, благодарение на компютърен контрол на всяко едно колело поотделно, уточнява Hitachi. Предвиден е джойстик за ръчно управление.

Ropits се захранва от литиево-йонна батерия и развива скорост 6 километра в час, т.е. колкото пешеходец. Засега няма яснота кога роботът-автомобил ще се появи по японските улици.

Коментар