НАТО препоръчва военен удар срещу кибер врагове

Страните от НАТО могат да отговарят с военни удари срещу държави, които извършват кибератаки, застрашаващи инфраструктурата или живота на хората.

Това се казва в документ, съставен от 20 специалисти на алианса в областта на правото и представен на среща с Международния червен кръст и кибер-командването на САЩ, съобщи Гардиън. На практика, с този документ кибератаките се приравняват към военните действия.

Разработката е поръчана от центъра за киберзащита на НАТО, който бе създаден през 2008 г. в естонската столица Талин, след като година по-рано правителството на страната бе атакувано от хакери. В хода на DoS (отказ от обслужване) атаката беше нарушена работата на ключови уеб сайтове, а правителството обвини за кибер-нападението Русия.

Документът, озаглавен „Tallinn Manual on the International Law Applicable to Cyber Warfare”, беше публикуван също на сайта на центъра за киберзащита на НАТО и издаден на хартия от британския университет Кембридж. Според сержант Кирби Ейбът, този манифест е най-важният документ, определящ принципите за водене на кибер-война.

В документа са дефинирани 95 правила. Едно от тях, под номер 22, съдържа определение за международен военен конфликт – такъв има всеки път, когато се водят военни действия, които могат да включват или да бъдат ограничени от кибер-операции между две или повече държави.

Правило 80 пък е посветено на методите за реагиране на атаки срещу важни обекти на инфраструктурата, като диги, язовири и атомни електроцентрали, разрушаването на които може да доведе до гибел на населението.

В документа се дава за пример атаката с помощта на червея Stuxnet срещу ИТ инфраструктурата на Иран с цел забавяне на развитието на ядрената й програма. Редица експерти оценяват приложението на вируса като пълноценна военна операция без жертви.

Публикуваният манифест все пак не е официален документ на НАТО и не може да се приеме като задължителна политика на алианса. Документът има единствено препоръчителен характер за страните-членки на НАТО, уточнява Гардиън.

Коментари по темата: „НАТО препоръчва военен удар срещу кибер врагове”

добавете коментар...

  1. Saevar

    Е много умно , че аз може да имам няколко сървъра в Сърбия които да ползвам като vpn а да съм си в Бг и да DoS-вам от тях … и кво правим тогава сърбите го отнасят.. така ли? Лошо няма 🙂 тва само някоя куха лейка с военна униформа може да го измисли.

Коментар