Е-каналите за парични преводи набират скорост

Електронните парични преводи набират популярност, сочи статистиката

Електронните парични преводи набират популярност, сочи статистиката

Пазарът на парични преводи е огромен и продължава да расте, благодарение на големия брой емигранти, които изпращат средства на своите близки. В последните години се наблюдава рязко увеличаване на транзакциите през електронните канали на доставчиците на услуги.

По данни на Световната банка, 215 млн. души по света, или 3% от общото население, живеят отвъд пределите на родината си. Ако сегашната тенденция се запази, към 2050-та година броят на емигрантите ще достигне 405 милиона души, сочи нов доклад на Western Union.

Обемът на трансграничните парични преводи от физически лица е нараснал до 466 млрд. долара през миналата година, спрямо 443 милиарда долара през 2011 г. През настоящата година обемът на транзакциите ще достигне 492 млрд. долара, а към 2015 г. ще превиши с 1,9 пъти обема, регистриран преди 10 години.

Светът се движи по пътя на цифровите технологии, като в частност това се забелязва и при паричните преводи. Ако се анализира профилът на потребителя на услуги за платежни преводи, се вижда, че клиентите днес имат по-високо ниво на достъп до интернет спрямо 2009 г., по-добра работа и почти всички ползват мобилни телефони.

В 82% от семействата има поне един мобилен телефон, по данни на Euromonitor. 2,7 милиарда души, или 40% от населението на планетата, ползват интернет, а броят на договорите за мобилни услуги възлиза на 6,8 милиарда, показва статистика на ITU Telecommunication Development Bureau.

Електронните канали за парични преводи бележат най-висок ръст, по данни на онлайн платформата на Western Union. Над 80% от бизнеса на компанията в момента се пада на преводите на налични парични средства, но е-каналите и предплатените карти демонстрират двукратен ръст през 2012 г.

Коментар