Психолози: Facebook разваля семейства

Изявите във Facebook често са следени под лупа от половинките и причиняват разводи

Изявите във Facebook често са следени под лупа от половинките и причиняват разводи

Американски психолози доказаха, че Facebook разрушава семейния живот на потребителите. Изследването на екип от Университета Мисури установява, че благополучието на семействата зависи пряко от времето, прекарано от неговите членове в социалната мрежа.

Проучването обхваща потребители на Facebook във възрастовия диапазон от 18 до 82 години. Участниците са били питани колко често използват Facebook и колко конфликти са възникнали между тях и настоящите им или бивши партньори, в резултат на увлечението по мрежата.

Дори само 1 час на денонощие във Facebook провокира сериозни конфликти в семейството и може да доведе до развод, сочат резултатите от изследването. 80% от участниците в експеримента признават, че разривът в отношенията с близките съвпада с активното ползване на социалната мрежа.

Често, когато посети страницата на своята половинка, потребителят на Facebook започва да изпитва ревност. А ревността, както е известно, не води до нищо добро в семейните отношения.

При много потребители възниква желание да прегледат страницата на своята бивша половинка, което се отразява лошо на душевното им състояние и разрушава добрите отношения в семейството.

“Въпреки, че Facebook е чудесен начин да се запознаете с някой, прекомерната му употреба може да бъде в ущърб на новите романтични връзки”, коментира Ръсел Клейтън, докторант в Университета Мисури. Статистиката сочи, че над една трета от разводите във Великобритания са провокирани именно заради увлечение по социалните мрежи.

Психолозите съветват хората да обръщат повече внимание на живото общуване с близките и да намалят времето, прекарвано във Facebook.

“Ограничаването до умерени, здравословни нива на използване на Facebook може да помогне за намаляване на конфликтите, особено за по-новите двойки, които все още се учат едни от други”, съветва Клейтън.

Коментари по темата: „Психолози: Facebook разваля семейства”

добавете коментар...

  1. hari

    Туи ф-бук гнус ме е да му произнеса името е жив ЕБАЛНИК по долно е от публичен дом

  2. Пламен

    Цигарите и алкохола също са вредни 🙁

Коментар