HP обяви първо по рода си BYOD решение

През 2012 служителите с лични преносими устройства са били повече от две трети от потребителите на корпоративни мобилни приложения

През 2012 служителите с лични преносими устройства са били повече от две трети от потребителите на корпоративни мобилни приложения

Нови цялостни решения на HP за жично и безжично управление осигуряват опростена, скалируема и сигурна мрежа в подкрепа на инициативите за BYOD свързване („Донеси си устройството на работа“). В допълнение, решенията на компанията от Пало Алто създават възможности за допълнителни приходи за партньорите, стана ясно от BYOD форум в София.

HP твърди, че има единственото в индустрията пълно решение за BYOD мрежово свързване (или свързване с външни потребителски устройства). Решението включва единно жично и безжично управление, както и комутиращи  платформи за създаване на единна, обща мрежа за жична и безжична свързаност. Партньорите на компанията пък могат да използват архитектурата HP FlexNetwork, за да улеснят интеграцията на нови устройства в мрежата на клиента.

До 2016 две трети от служителите ще притежават смартфони и 40% от работната сила ще бъде мобилна, сочат проучванията. Досега обаче традиционната инфраструктура изисква две отделни мрежи, които да обслужват жичната и безжичната свързаност, което означава повишена сложност и рискове за сигурността. Освен това, на традиционните инфраструктури им липсва скалируемост за поддръжка на множество устройства на един потребител, както и необходимата сигурност за защита на критични за бизнеса данни, посочиха от HP.

Според анализ на Gartner, всеки бизнес има нужда от ясна позиция спрямо BYOD, а официалните BYOD програми са бързо развиващо се явление, дължащо се на бума на мобилните устройства. През 2012 служителите с лични преносими устройства представляват повече от две трети от потребителите на корпоративни мобилни приложения. IDC прогнозира, че ИТ ще трябва да приложат цялостен подход за справяне с нуждите на BYOD.

В отговор на тези тенденции HP лансира нови BYOD решения, които  опростяват операциите и могат да съкратят разходите с до 38%, като премахнат необходимостта от закупуване на до 50% от традиционните мрежови устройства, вкл. отделни суичове и контролери. В същото време те осигуряват поддръжка на до 1 000 безжични устройства с помощта на комутатора HP Unified/WLAN 830.

Решенията се внедряват лесно чрез функцията „plug-and-play”, интегрирана в HP Intelligent Management Center (IMC) Smart Connect, а софтуерът HP Wi-Fi Clear Connect, предлаган с WLAN продуктите на HP, автоматично елиминира мрежовия „даунтайм”.

Освен това BYOD решенията на HP правят възможна облачната скалируемост на мобилни приложения, която според Gartner е от съществено значение, тъй като тези приложения имат най-голям брой конкурентни потребители.

Традиционните инфраструктури не могат да осигурят скалируемостта, необходима за осигуряване на единен достъп от дейта центъра към клоновата мрежа, но това могат да направят BYOD решенията на HP, увери компанията. Серията комутатори HP 2920 Switch Series, например, увеличава мрежовата ефективност с до 100%, като в същото време ускорява трансфера на данни с до 45%.

BYOD решенията на HP означават и повече сигурност. Потребителите все по-често носят собствените си устройства на работа, а това създава голяма опасност за данните и приложенията от уязвимости, идващи извън корпоративната мрежа. HP намалява рисковете за данни и приложения с автоматизирана система за откриване на заплахи в реално време, осигурена чрез приложението HP Sentinel Security SDN.

Сигурността при свързване на устройствата пък е обезпечена от HP IMC User Access Manager – единна платформа, която идентифицира потребителите, прилага зададени политики и гарантира сигурен достъп от личните преносими устройства на служителите, докато в същото време следи за целостта на мрежата.

HP е разработила набор от услуги и програми за партньорите, така че да печелят по-лесно от BYOD инициативите. Тук се включват ресурси за това как да бъдат опростени мрежовият дизайн на клиента и валидиращият процес, информация за най-добри практики за локални мрежи, изграждане на ИТ умения и услуги чрез мрежово обучение и сертифициране, специализирани курсове, достъп до отдалечени лаборатории, използване на общност от експерти за постоянна поддръжка и др.

Коментар