Експерт: Застрашава ни вирусна епидемия

Говинд Рамурти, шеф на eScan, смята, че е невъзможно да бъдат спрени кибепрестъпниците

Говинд Рамурти, шеф на eScan, смята, че е невъзможно да бъдат спрени кибепрестъпниците

Броят на зловредните програми расте постоянно и скоро вирусната заплаха може да достигне размерите на епидемия, алармира компанията за сигурност eScan.

Разпространението на вирусите в цифровия свят няма граници, а неутрализирането на дейността на киберпрестъпниците е практически невъзможно, твърди генералният директор на eScan – Говинд Рамурти.

Все по-трудна става борбата с хакери и автори на вируси, които постоянно усъвършенстват своите умения. Така например, хакерите се научиха да скриват успешно каналите за разпространение на заплахите, което затруднява изключително много тяхното проследяване и анализа на онлайн движението им, отбелязва Рамурти. Променят се и пътищата за разпространение на зловредния код. Ако доскоро киберпрестъпниците предпочитаха електронната поща, то сега най-популярни са атаките в реално време.

Наблюдава се също ръст на зловредните уеб приложения, които се оказват по-удобни за хакерски и други атаки. По думите на Рамурти, днес хакерите знаят как да се скрият от детекторите на традиционните антивируси със сигнатури. По редица причини, този тип защитни решения са обречени на неуспех, когато работата опре до откриване на уеб заплахи.

Именно уеб заплахите доминират сред зловредните програми, сочи статистиката на eScan. Около 82% от откритите вредоносни програми са файлове с разширения PHP, HTML и EXE, докато MP3, CSS и PNG са под 1%. Това показва, че изборът на хакерите е интернет, е не атаки, които използват уязвимости в софтуера.

Заплахите може да имат полиморфен характер, т.е. позволяват отдалечено прекодиране, което ги прави много трудни за откриване. Ето защо високата вероятност за зарази е свързана и с посещения на уеб сайтове. По данни на eScan, броят на пренасочващите връзки и скритите сваляния от компрометирани уеб ресурси са нараснали с над 20% в последните два месеца.

Социалните мрежи също разширяват сериозно възможностите за разпространение на вируси. Така например, циркулиращ във Fcebook банер, който предлага на потребителя промяна в цвета на страницата, съдържа връзка към мошенически сайт. Чрез него киберпрестъпниците събират конфиденциална информация за потребителите и я продават на заинтересовани организации.

Антивирусите, базирани на традиционни сигнатури, стават все по-малко ефективни, тъй като не могат да защитават надеждно от уеб заплахи в реално време. Тази задача е по силите на клауд антивируси, които получават информация за заплахите от облака.

Предвид всичко това, Рамурти заключава, че зловредната активност занапред само ще нараства. Интернет потребителите трябва да знаят, че заплахите са насочени не само срещу лаптопи и РС, но и срещу всички устройства, включени към интернет, и затова е наложително да избират антивирусни решения, които използват най-съвременни технологии.

Коментар