„Ментета” за 1 млрд. евро конфискувал ЕС през 2012

България е основен източник на фалшиви опаковъчни материали, според годишен доклад на Европейската комисия

България е основен източник на фалшиви опаковъчни материали, според годишен доклад на Европейската комисия

Митниците в ЕС са конфискували почти 40 млн. продукта по подозрение в нарушаване на правата върху интелектуална собственост (ПИС) през 2012 г., сочи годишен доклад на Европейската комисия. Въпреки че броят на продуктите е по-малък, в сравнение с 2011 г., стойността на задържаните стоки все още е висока – почти 1 млрд. евро.

На първо място сред задържаните стоки са цигарите (31%), следвани от стоките (12%) в категория „Разни” (например бутилки, лампи, лепило, батерии, прах за пране) и опаковъчните материали (10%). В 70% от случаите на конфискация от страна на митниците през 2012 г. са задържани пощенски и куриерски пратки, като в 23% от случаите пратките са съдържали лекарства.

„Митниците са първата защитна линия на ЕС срещу фалшивите стоки, които вредят на законните предприятия”, коментира Алгирдас Шемета, комисар по въпросите на данъчното облагане, митническия съюз, одита и борбата с измамите.

По отношение на произхода на фалшивите стоки, Китай продължава да е основният източник. Други държави обаче са били основни страни на произход за определени категории стоки, като например Мароко – за хранителни продукти, Хонконг – за компакт дискове, DVD и тютюневи изделия, различни от обикновени цигари (предимно електронни цигари и пълнители за тях). България е основен източник на фалшиви опаковъчни материали, става ясно от доклада. В 90% от случаите задържаните продукти са или унищожени, или е заведено дело за установяване на нарушение.

Защитата на правата върху интелектуална собственост е от основно значение за икономиката на ЕС, вкл. за по-нататъшния ? растеж в области като научните изследвания, новаторството и трудовата заетост, посочва Комисията. Ефективното прилагане на правата върху интелектуалната собственост е важно също така и за защитата на здравето и безопасността, тъй като някои фалшиви продукти (като хранителни стоки, козметични продукти и играчки за деца), произведени в нерегламентирана среда, могат да представляват сериозна заплаха за гражданите.

Коментар