НАСА ще предава данни с лазер от Луната

Космическата сонда LADEE ще изследва странното сияние на Луната, видяно от астронавтите на Аполо 17 преди 40 години (изображение: НАСА)

Космическата сонда LADEE ще изследва странното сияние на Луната, видяно от астронавтите на Аполо 17 преди 40 години (изображение: НАСА)

НАСА изстреля ракета Миноватър-5 с мисия да достави на Луната изследователската сонда LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer). Космическият апарат ще изучава атмосферата на земния спътник и лунния прах.

С помощта на LADEE изследователите се надяват да разгадаят явление, което беше наблюдавано от астронавтите на Аполо 17. По време на полета, командирът на кораба Юджийн Сърнън видя ярко сияние преди изгрева на Слънцето.

Освен това учените за първи път ще тестват лазерно предаване на данни на огромно разстояние. Подобна технология е много по-бърза от радиовръзката, като максималната скорост може да достигне 600 мегабита в секунда.

Научните изследвания ще продължат 100 дни след кацането на сондата на Земята. „Мисля, че сега е най-подходящото време за полет до Луната, тъй като тя все още не е изучена и предизвиква огромен интерес”, споделя в интервю за Space.com Сара Нобъл от екипа на програмата LADEE.

Що се отнася до сиянието, забелязано преди 40 години от екипажа на Аполо 17, НАСА има теория за него. По думите на Нобъл, причината би могла да бъде лунен прах над повърхността, който левитира от електростатичен заряд, а ултравиолетовата радиация му придава сияние.

Коментар