10-кратен ръст на LTE абонатите до пет години

В момента операторите по света обслужват около 238 милиона LTE абонати

В момента операторите по света обслужват около 238 милиона LTE абонати

Броят на абонатите на мрежи от четвърто поколение по технологията LTE ще нарасне 10 пъти в следващите пет години. Най-голям принос за това ще има Китай, съобщи анализаторската компания Strategy Analytics.

През настоящата година операторите обслужват около 238 милиона LTE абонати, но към 2018-та броят им ще превиши 2 милиарда. В края на разглеждания период половината от приходите от услуги за предаване на данни ще идват именно от 4G мрежите, докато в момента техният дял е 10%. Абонатите в САЩ, Япония и Южна Корея генерират около 90% от приходите на световните оператори от LTE услуги. След пет години тази страни ще запазят лидерството си, но делът им ще падне до 76%. Напред ще излезе Китай, прогнозира Strategy Analytics.

Операторът China Mobile планира до края на годината да покрие с TD-LTE мрежа територията на 100 китайски градове с население общо 300 милиона души. След две години Китай ще стане главният фактор за ръст на световния пазар на 4G устройства.

По прогноза на браншовата асоциация GSMA, след четири години в 128 държави по света ще бъдат разгърнати 500 мрежи от четвърто поколение, или два пъти повече отколкото в момента. Всеки осми абонат на планетата ще ползва LTE услуги, очаква GSMA.

Коментар