Пет иновации ще променят живота ни

Аджай Рoйуро, директор на Computational Biology, сочи към чертеж на химическата формула за ДНК (снимка: IBM Research, Ню Йорк)

В бъдеще лечението ще отчита особеностите на ДНК (на снимката: Аджай Рoйуро, директор на Computational Biology към IBM Research, Ню Йорк, сочи към чертеж на химическата формула за ДНК)

IBM публикува осмата си поред прогноза за иновациите, които в следващите пет години ще повлияят в най-голяма степен на живота ни. Анализът стъпва на пазарни тенденции, социални процеси и изследвания в лабораториите на водещата ИТ компания.

Според IBM 5 in 5, благодарение на когнитивните системи от следващо поколение, компютрите и хората ще започнат да взаимодействат по естествен начин. Иновациите ще станат възможни чрез обединяване на облачни изчисления, технологии за обучение и средства за сигурност. Ето и петте ключови прогнози:

1. Класната стая в помощ на обучението

Един от глобалните световни проблеми е ниското ниво на образование. Две трети от хората нямат средно образование. Съвременната класна стая ще позволи на преподавателите да опознаят персонално всеки ученик и да съставят отделна програма за него – от детската градина до университета. Учителят ще получава информация за всички резултати от тестове, за поведението и посещенията от страна на ученика. Системата ще  предложи на всеки ученик конкретни стъпки за преодоляване на трудностите.

2. Лечение с отчитане особеностите на ДНК

Въпреки прогреса в изследванията и методите за лечение, броят на регистрираните случаи на заболявания от рак е нараснал с 10% в последните пет години. Болестта поразява 14 млн. души годишно и отнема живота на 8,1 млн. В близко време развитието на технологиите за анализ на данни и когнитивните системи ще позволи на лекарите правилно да диагностицират рака и да изготвят персонализирани планове за лечение за милиони пациенти по целия свят. IBM вече работи в това направление с партньори от сферата на здравеопазването.

 3. Реалните магазини ще стават по-популярни

През миналата година световните онлайн продажби достигнаха 1 трилион долара и продължават да нарастват. Традиционните магазини сега са ограничени в събирането на данни при персонално взаимодействие с клиентите, но в следващите пет години технологиите ще възстановят популярността им. Търговците ще се възползват от предимствата на продажбите във физически обекти, за да създадат среда за пазаруване, която не е възможна в интернет магазините. Допълнената реалност и облачните платформи ще предложат на купувачите нов формат за пазаруване в магазина. Физическите точки за продажби ще се превърнат в места, които са приспособени за всеки посетител.

4. Мрежата ще бъде защитена с „цифрови стражари”

Днес всеки интернет потребител има множество акаунти и мобилни устройства, но системите за сигурност са подронени в повечето случаи, а личните данни – уязвими. За една година 12 милиона граждани на САЩ пострадаха в резултат на действията на кибер мошеници. Традиционните средства за сигурност ни гарантират комплексна защита на потребителите от измамници. След пет години обаче всеки ще има личен „цифров стражар”, който сравнява контекстните, ситуационните и хронологичните данни за автентификация на потребителя при работа с всевъзможни устройства.

5. Хората ще получават помощ от градовете

Към 2030 година в градовете ще живеят 80% от хората на планетата. Само след пет години ще могат да се оценяват в реално време милиарди процеси в градовете. Властите ще систематизират нова информация, получавана от жителите на градовете. Мобилните устройства и социалните мрежи ще се явят пряк път за взаимодействие на хората с властите. Подобна концепция вече се развива в Бразилия, където изследователи работят над платформа, която ще позволи на гражданите да сигнализират на администрацията за липсата на необходима инфраструктура за хората-инвалиди. Платформи от този род в бъдеще ще се използват за решаване на ключови проблеми на градовете.

Коментар