CES прохожда през 20-те години на миналия век

От съвременна гледна точка изложението в Ню Йорк изглежда примитивно, но за времето си е било невероятно атрактивно

От съвременна гледна точка изложението в Ню Йорк изглежда примитивно, но за времето си е било невероятна атракция (снимка: gizmodo.com)

Втората седмица на януари ще мине под знака на изложението за потребителска електроника CES 2014 в Лас Вегас. За много анализатори то е най-значимото в света, тъй като чертае близкото развитие на електронната индустрия – компаниите представят новите си продукти, които скоро след това излизат на пазара.

Историческата справка сочи, че първообразът на CES датира още през 20-те години на миналия век. По онова време все повече американски домакинства получават достъп до електричество и в резултат започва бързо развитие на пазара за електрически уреди. Оттогава датира изложението New York Electrical Show, което демонстрира последните достижения в техниката, пише gizmag.com.

От съвременна гледна точка панаирът в Ню Йорк изглежда примитивен, но за времето си е бил невероятно атрактивен с иновациите, показвани в изложбените зали. Компаниите са демонстрирали всевъзможни уреди – от сокоизстисквачки до електрически триони.

Една от най-интересните разработки на изложението през 1927 г. е описана в януарското издание на „Science and Invention 1928”. Става въпрос за многофункционална система, която извършва най-различни операции – от нарязване на зеленчуци до месене на тесто за хляб. Чрез специално приспособление, машината можела да почиства сребърни прибори.

Пералня, конструирана на принципа на вакуумната чаша, можела да точи ножове и да разбива сметана

Пералня, конструирана на принципа на вакуумната чаша, можела да точи ножове и да разбива сметана (снимка: gizmodo.com)

Любопитна новост през 20-те години на миналия е била електрическата сушилня за дрехи. Не по-малко интересна е пералнята, конструирана на принципа на вакуумната чаша. Освен да пере бельо, машината можела да точи ножове и да разбива сметана.

Електрически трион пък замествал петима работещи, според една от най-атрактивните реклами по време на изложението. В помощ на домакините се предлагала и една компактна пералня, която се прикрепяла към всяка вана или мивка и можела да пере до три чаршафа или друго бельо с еквивалентна маса.

Иновация за времето си била и автоматичната кафеварка, оборудвана с термостат, който я защитавал от прегряване. Списанието отделя също така внимание на готварска печка за вграждане в стената, както и на прибор за монтиране в стойката на новогодишната елха, който включвал декоративно осветяване.

Днес хората очакват да видят на CES (Consumer Electronics Show) нови модели смартфони с всевъзможни датчици и приложения или пък умни телевизори с извити екрани и ултра висока резолюция. Мобилността, представена от смартфони, таблети, трансформъри и носима електроника, несъмнено ще бъде гореща тема на тазгодишното изложение в Лас Вегас.

Коментар