LTE мрежите почти се удвоиха за година

Към средата на годината се очакват LTE услуги със скорост до 300 Mbps

Към средата на годината се очакват LTE услуги със скорост до 300 Mbps, прогнозират от асоциацията на доставчиците на мобилно оборудване GSA

През миналата година са пуснати в експлоатация нови 112 мрежи от четвърто поколение LTE. Така общият им брой към 31 декември 2013 г. достига 260, разпръснати в 95 страни по света, по данни на Глобалната асоциация на доставчиците на мобилно оборудване (GSA).

В първите две седмици на януари 2014 г. са пуснати ще 3 комерсиални LTE мрежи в две страни и броят им вече достига 263 в 97 държави. В момента 508 оператора от 144 страни инвестират в LTE, като 456 от тях имат договори за изграждане на мрежи в 135 страни, а останалите провеждат изпитания в 9 страни.

GSA прогнозира, че към края на 2014 г. в комерсиална експлоатация ще влязат минимум 350 LTE мрежи. Очаква се разгръщане на технологията LTE-Advanced, ръст в гласовия трафик по VoLTE и на международния роуминг в LTE.

По думите на Алан Хаден, президент на GSA, важна роля през настоящата година ще изиграе технологията LTE Broadcast, която има големи комерсиални перспективи. Освен това много оператори вече поддържат сваляне на данни с теоретична пикова скорост 150 мегабита в секунда (Mbps), а към средата на годината се очакват услуги със скорост до 300 Mbps.

С разширяване на LTE покритието и увеличаване на продажбите на LTE смартфони, ще станат актуални услугите за предаване на глас с висока резолюция на база VoLTE. Подобни услуги се очакват още тази година, а интересът към тях се подгрява от появата на нови LTE смартфони – 30 модела устройства от този тип ще излязат на пазара през 2014 г., очаква GSA.

Най-разпространени в момента са комерсиалните мрежи в честотния диапазон 1800 MHz. Лицензи за такива мрежи имат над 350 оператора в 150 страни по света, като 115 от тях предоставят реални услуги. Този факт открива широки перспективи за LTE роуминг – вече са обявени няколко споразумения и броят им ще нараства през настоящата година.

Втори по популярност е диапазонът 2,6 GHz, в който работят 27% от LTE мрежите в комерсиална експлоатация. На трето място е честотният диапазон 800 MHz, в който оперират 12% от LTE мрежите, а на четвърто – AWS, сочат данните от изследването на GSA.

Коментар